Makedonsko Sobranje podržalo je ustavne promjene poslije kojih će Makedonija promijeniti ime u Republika Sjeverna Makedonija, dok će Grčka za uzvrat odblokirati evroatlantske integracije te države.
Na sjednici održanoj kasno sinoć "za" je glasalo 80 poslanika makedonskog parlamenta, među kojima i osam poslanika opozicione VMRO-DPMNE.
Premijer Zoran Zaev nešto prije ponoći čestitao je građanima, navodeći da je "misija uspješno obavljena".
Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski rekao je na konferenciji za novinare održanoj u ponoć da je inicijativa za promjenu Ustava izglasana pod pritiskom i na sramotan način koji će ostati upamćen.
"Ovo je najgori dan u makedonskoj istoriji, crni petak", rekao je Mickoski i dodak da je najveći neprijatelj evropskih vrijednosti Zaev, koji je do ustavne revizije došao kršenjem demokratije.On je poručio da ta stranka neće odustati od zahtjeva za održavanjem vanrednih parlamentarnih izbora i dodao da je siguran da će na tim izborima odnijeti pobjedu, a Zaev će, kako je rekao, dobiti zasluženu kaznu.
Mickoski je potvrdio da su poslanici njegove stranke, koji su glasali za ustavne promjene, po kratkom postupku isključeni iz članstva VMRO-DPMNE.
Makedonski mediji prenose da su poslanici VMRO-DPMNE vladajućoj većini postavili četiri uslova pod kojima će pristati na glasanje, a jedan od njih je bio i amnestija za optužene za izazivanje nasilja krajem aprila prošle godine u Sobranju.

Grčki premijer Aleksis Cipras čestitao je Zaevu na dvotrećinskom usvajanju izmjena Ustava u Sobranju radi implementacije Prespanskog dogovora.
"To je veliki korak ka zajedničkom uspjehu, veoma važnom koraku za mirnu i prosperitetnu budućnost naših naroda", napisao je grčki premijer na svom "Tviter" nalogu.
Medijator u sporu Grčke i Makedonije oko imena Metju Nimic pozdravio je usvajanje ustavnih promjena u parlamentu.
"Ovo je dobar napredak, ne samo za vašu državu, nego i za region i za Evropu", rekao je Nimic za "Glas Amerike".
U nastavku procedure, predsjednik parlamenta Talat Džaferi bi trebalo da u roku od 15 dana pripremi Nacrt izmijenjenog Ustava Makedonije.
Sporazum, koji su u julu potpisali Zaev i Cipras, Makedoniji otvara put za članastvo u NATO i EU, a spor zbog imena Republika Makedonija trajao je 27 godina.
Makedonija je juče u Briselu zvanično otvorila pregovore o priključenju toj sjevernoatlantskoj alijansi


Izvor: Srna