Državljani Sjeverne Afrike sve su češći gosti Hercegovine u zadnjih mjesec dana. Alžirci, Libijci, Marokanci pa čak i Kubanci bez ličnih dokumenata sreću se u pograničnim mjestima ove regije.


Samo u proteklih dvadesetak dana policija je uhvatila preko 60 migranata. Bez problema preko brda i kroz krš iz Crne Gore pređu na prostor Hercegovine.
Iako se čini da preko hercegovačkih brda i kroz hercegovački krš nije lako preći, minigranti se vješto snalaze. Najviše im pomaže mobilni telefon i navigacija.
Pored novih tehnologija migrantima vrlo često u pomoć priteknu i oni koji na ovaj način zarađuju. U policiji o tome ne žele pričati, ali kažu da znaju putanju kojom idu do željene destinacije.
“Možemo da kažemo da to ide od Podgorice preko Nikšića, pa u Gacko, a onda Trebinje, Sarajevo pa sve tamo do Zenice”, kaže portparol PU Trebinje.
Posla sa migrantima pored graničnih policajaca ima i policija RS, a najviše Gačani. Nezvani gosti čuvarima reda se puno ne odupiru. Svi na kraju završe u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu.
“Do sada nismo imali slučajeva da je neko od njih pokazivao znake aktivnog otpora. Što se tiče saradnje u svojim izjavama vrlo jasno i precizno navode zemlje u koje bi najradije otišli, tačnije u zemlje Zapdne Evrope”, rekao je Aleksandar Krsmanović, komandir jedinice Granične policije Trebinje.
Njemačka i i Italija su konačne destinacije do kojih se želi doći. Povećan broj ovih lica za sada nije zabrinuo bezbjednjake BIH i RS.
Ne može se reći da je ovo nova ruta, ovo su klasične pojačane ilegalne migracije”, kaže Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.
“Pa za sada nije još uvijek zabrinjavajuće, a za dalje ćemo vidjeti. Može biti zabrinjavajuće”, rekao je Darko Ćulum, direktor Policije RS.
Najviše su zabrinuti mještani pograničnih sela, kažu nije svejedno kada u sred noći vide baterijske lampe nedaleko od kuća. Zbog svoje bezbjednosti i komšijskih odnosa pred kamere neće. U policiji kažu da još nije vrijeme za paniku i veće grupe migranata. Za sada se kreću u grupama od najviše 8 članova.


ATV