Pjesnik Milan Nenandić dobitnik je Dučićeve nagrade za 2019. godinu.


Ovo je danas jednoglasno odlučio žiri za dodjelu Dučićeve nagrade, a odluka je saopštena na svečanoj akademiji – centralnom programu manifestacije „Dučićev dan“, koja je večeras održana u pozorišnoj sali Kulturnog centra.




„Milan Nenadić je pjesnik ličnog i kolektivnog udesa koji zabada pero u čvorište bola, pjesnik koji traži i lako nalazi ranu na čovjeku i čovječanstvu, a naročito na svom narodu i tu ranu pretvara u pjesničku čitanku“, navedeno je u obrazloženju odluke žirija o 14. laureatu Dučićeve nagrade, koje je pročitao prof. dr Ranko Popović.


On je dodao da se nagrada koja nosi ime najznamenitijeg Trebinjca Nenadiću dodjeljuje za cjelokupno pjesničko djelo, te da će biti uručena na ovogodišnjim „Dučićevim večerima poezije“.




U obraćanju u ime domaćina manifestacije, gradonačelnik Trebinja i predsjednik Savjeta „Dučićevih večeri poezije“ Mirko Ćurić podsjetio je da se ove godine navršavaju dvije decenije od Dučićevog povratka u zavičaj, kada se pjesnik „nanovo skućio među svojima u Trebinju“.


„Ali i među svojom mlađom sabraćom, svim pjesnicima i književnim pregaocima koji su nam dolazili, od onih ratnih dana kada smo Večerima poezije vratili Dučićevo ime, do dana današnjeg, kada Dučićevu poeziju doživljavamo i promišljamo u novim okolnostima i u sve izazovnijim povodima“, kazao je Ćurić.




On je istakao da smo zahvaljujući upravo Dučićevoj riječi bolje razumijevali i lakše dolazili do odgovora – i na ona najteža pitanja vezana za naš identitet i egzistenciju u ovom dijelu svijeta.


„Zato, Dučić nam nikad nije daleko, uvijek nam je pri ruci i uvijek nas podstiče da ostanemo iskreni i znatiželjni, da nas nikad ne zahvati monotonija i rutina, nego da kad god pomenemo njegovo ime pomislimo – jesmo li ga dostojni“, poručio je Ćurić.


Centralni program manifestacije, svečana akademija u slavu pjesnika Jovana Dučića, ove godine bila je posvećena laureatima Dučićeve nagrade – Aleku Vukadinoviću i Milovanu Danojliću.




Stihove pjesnika – dobitnika Dučićeve nagrade govorili su Biljana Đurović i Boris Pingović, glumci Narodnog pozorišta Beograd.


U programu su učestvovali hor „Tribunija“ Trebinje, Jasmina Trumbetaš i Jelena Vlahović, primadone Opere Narodnog pozorišta Beograd, Dušan Svilar, izvođač operske i zabavne muzike, Bojana Nikolić, pojac iz Beograda, pijanisti Nevena Živković, Marko Kovač i Bobo Vučur i vokalni solista Marija Ninković.





Pokrovitelj manifestacije je Grad Trebinje.


Izvor: Radio Trebinje