Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić danas je u Trebinju istakla da će resorno ministarstvo finansirati rad Centar za talente koji će biti izgrađen u Zgonjevu kod Trebinja.




Ovaj centar će početi sa radom nakon rekonstrukcije objekta nekadašnje škole u Zgonjevu. Sredstva za rekonstrukciju ovog objekta, u vrijednosti od oko 960.000 maraka obezbijedila je Fondacija „Risto i Trifun Petrović“.




U okviru Centra za talente, kako je planirano, djelovaće i istraživačka stanica, koja će mlade talente obučavati u osnovama metodologije istraživanja prirodnih nauka, prvenstveno matematike, fizike, hemije i informatike.


Ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić je navela da će zajedničkim radom i zalaganjem resornog ministarstva i Gradske uprave Trebinje biti stvoreni uslovi da u ovom Centru budu ne samo taletovana djeca iz Trebinja nego i iz cijelog regiona.




„Zajedno ćemo učiniti da ovaj Centar ne bude samo za uspješnu djecu iz Trebinja nego i iz cijele Srpske, a sa svojim odjelom koji bi se odnosio na regionalnu saradnju, da uključimo i djecu iz cijelog regiona“, istakla je Trivićeva.


Trivićeva je, govoreći o novinama u unapređenju obrazovanja istakla da će se dosta raditi na uvođenju dualne politike obrazovanja, praćenu tržišta rada i edukaciji nastavnog kadra.




„U Trebinju će se kreirati dualne politike kroz segment ugostiteljstva, ugostitetljske škole, koja će proizvoditi kvalitetne kadrove koji će ostajati ovdje, jer to će biti razvojna komponenta. Jako nam je važno da cijeli obrazovni sistem djeluje sa privrednim subjektima jer onaj kadar koji ćemo mi obrazovati u našim školama jeste onaj koji treba da bude kreiran sa potrebama tržišta rada kako bismo zaposlili buduće generacije. Mi moramo da razmišljamo strateški dugoročno da znamo da sljedećih 20 godina treba da imamo kadrove koji će voditi RS, a tu obrazovni sistem ne smije da posustane“, navela je Trivićeva.


Ona je istakla da će Ministartsvo prosvjete i kulture RS finansijski podržati tradicionalnu kulturnu manifestaciju „Dučićeve večeri poezije“.




„Upoznali smo se sa kalendarom kulturnih manifestacija, koji su zaista kredibilne, od kulturnog brenda „Dučićevih večeri poezije“, koji će biti podržan od ministarstva kulture kao jedna respektabilna manifestacija, a tu su i ostali poznati festivali koji će privući brojne goste ne samo iz regiona nego iz cijelog svijeta“, rekla je Natalija Trivić.


Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Trebinja je izrazio zadovoljstvo što će resorno ministarstvo dati svoj doprinos da ova kulturna manifestacija ima još veći značaj.




„Ovo je manifestacija koja nije samo manifestacija Grada Trebinja nego koja služi na ponos cijeloj Republici“, naveo je Ćurić.


Ćurić je sa ministarkom prosvjete i kulture razgovarao i o iskustvima i projektima iz oblasti kulture u ostalim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj, ističući da je Trebinje grad od koga mnogi mogu da preuzmu pozitivna iskustva u ovoj oblasti.


Izvor: Grad Trebinje