Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je u protekle četiri godine uložilo 24 miliona KM u unapređenje poljoprivrede na području Trebinja, Ljubinja, Bileće i Berkovića, a do kraja septembra očekuje se isporuka mašine za rekultivaciju zemljišta i njegovog privođenja namjeni na ovom području, rekao je resorni ministar Stevo Mirjanić nakon razgovora sa gradonačelnikom Trebinja Lukom Petrovićem.


Mirjanić, koji je sa pomoćnikom Borisom Pašalićem prisustvovao drugoj sjednici Centra za agrarni razvoj mediteranskog područja Hercegovine koji obuhvata ove četiri lokalne zajednice, pojasnio je da ova sredstva obuhvataju devet miliona KM koja će do kraja godine biti uložena u sistem za navodnjavanje u Trebinju i Ljubinju.
"Prije nego što budu završena ova dva sistema, biće konstituisani novi projekti sistema za navodnjavanje i stalno će biti aktivni dok se ne izgrade za svaki hektar koji je produktivan za stvaranje profita", poručio je Mirjanić.
On je naglasio da u narednom periodu treba očekivati još značajnije investicije u dinamiziranju materijalnog razvoja u svim segmentima agrarne proizvodnje.
Mirjanić je rekao da je potpuno opravdano formiranje Centra za unapređenje poljoprivrede na području Hercegovine, imajući u vidu sve potencijale, prije svega i prostor 2.100 kilometara, gdje živi nešto manje oko 50.000 stanovnika.
"Imamo plan koji će u znatnoj mjeri od poljoprivrede, prehrambene industrije napraviti veliku razvojnu šansu za ove opštine, i to će sve biti u potpunosti realizovano", rekao je Mirjanić i istakao da raduje aktivizam grada Trebinja i gradonačelnika koji odlično prepoznaju šansu u razvoju agrarnog sektora.
Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da je veoma značajna nabavka mašine za rekultivaciju zemljišta koja je teška 80 tona i koja godišnje može da obradi oko 60 hektara nekultivisanog zemljišta.
"Mi u Trebinju smo podnijeli zahtjev za 516 hektara prepoznatih površina koje je moguće kultivisati", naveo je Petrović i dodao da je potrebno sačiniti stručan elaborat koji će dati kompletno uputstvo za upotrebu, održavanje i transport mašine tako velikih dimenzija.
On je ukazao na značaj podrške Ministarstva razvoju poljoprivrede, kao i što to u posljednje dvije godine čini i Trebinje.
"Trebinje je turistički grad i potrebna nam je velika količina zdrave organske hrane. Veoma je važno što smo formirali Agrarni fond grada Trebinja koje sve više radi na prepoznavanju ljudi koji žele da se bave poljoprivredom, povećavanju broja komercijalnih i nekomercijalnih gazdinstava, a samim tim i omogućavanju proizvodnje zdravih proizvoda", istakao je Petrović.
On je naglasio da će se izaći u susret udruženjima korisnika voda posredstvom subvencija za utrošak električne energije za pumpne sisteme.
Prema njegovim riječima, grad Trebinje već daje 40 odsto subvencije, a sada će biti definisano koliko mogu da učestvuju nadležno ministarstvo, lokalna samouprava i Udruženje korisnika voda.
Petrović je ukazao i na značaj Centra za agrarni razvoj, navodeći da će biti stvorena mogućnost plasiranja domaćih proizvoda u 13 hotela na području grada i u više od 20 restorana, što će poboljšati kvalitet usluge.
On je rekao da će biti pojačan i rad savjetodavne službe u Hercegovini, prvenstveno u vezi sa proizvodnjom vina i vinogradarstvom koji su doživjeli najveći razvoj.
"Ministarstvo će naći odgovarajuće kadrove koji će nam pomoći, ne samo savjetodavno, već i sa ispitivanjem. Pri Hidroelektranama na Trebišnjici /HET/ imamo laboratoriju u kojoj se ispituju uzorci vode, alkohola, ali je potrebno nabaviti i dodatnu opremu da bi se dobili odgovarajuće deklaracije i atesti i da bi se moglo ići ka proglašenju geografskog područja", istakao je Petrović.
Sjednici su prisustvovali predstavnici opština koje obuhvata Centar za agrarni razvoj mediteranskog područja Hercegovine.
Srna