Povodom Mitrovdana – krsne slave Boračke organizacije RS, 8. novembra – Dana opštine Nevesinje i u znak sjećanja na Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine u Nevesinju će biti održana dvodnevna manifestacija koju organizuju Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade RS, Boračka organizacija RS i Opština Nevesinje.


Ovogodišnje mitrovdanske svečanosti biće u znaku otkrivanja Centralnog spomen obilježja borcima za slobodu i promocije monografije „Nevesinjska brigada u ratu 1992-1995“.
Dolazak u Nevesinje su najavili crkveni velikodostojnici, visoki republički zvaničnici, predstavnici boračkih i zavičajnih udruženja i organizacija i drugi gosti.
Sveti Dimitrije se sa posebnim poštovanjem obilježava u Nevesinju, a za ovaj datum su vezane najsvjetlije stranice istorije ovog kraja.
U utorak, 7. novembra u 16 časova, u Velikoj sali opštine Nevesinje biće organizovan prijem za porodice poginulih boraca.
U 20 časova je zakazana promocija monografije „Nevesinjska brigada“ autora pukovnika Zorana Janjića. Ova značajna istorijska publikacija daje detaljan opis ratnog puta slavne jedinice koja je odbranila narod i teritoriju sudbonosnih devedeseih godina prošlog vijeka.
Na Mitrovdan ujutro u 9 časova u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg biće služena sveta liturgija i prelomljen slavski kolač.
Za 11 časova zakazana je svečana sjednica Opštinskog parlamenta na kojoj će biti uručena najviša opštinska priznanja.
Ceremonija otkrivanja i osvještanja Spomenika slobode na Centralnom gradskom trgu počinje u 12 časova. Spomenička skulptura, djelo akademskog vajara Miodraga Živkovića, simbolizovaće sve nevesinjske ustanke i kontinuitet srpskog duhovnog bića i tradicije.
Delegacije će položiti vijence, a planirano je i obraćanje zvaničnika. Pripremljen je i prigodan kulturno- umjetnički program. Udruženje Nevesinjaca organizuje pomen poginulim borcima
U kalendaru obilježavanja značajnih događaja, Udruženje Nevesinjaca u Beogradu svake godine o Mitrovdanu organizuje služenje pomena poginulim borcima Nevesinjske brigade i evocira uspomene na Mitrovdanske bitke. Pomen će se služiti na Mitrovdanske zadušnice, u subotu 4. novembra, u 11 časova, u Crkvi Svetog Save na Vračaru. Biće to prilika da se, uz prisustvo neposrednih učesnika tih slavnih bitaka, još jednom podsjetimo dana koji su zlatnim slovima upisani u istoriji srpskog naroda, poručuju iz Organizacionog odbora.
Radio Nevesinje