Sinod Ruske pravoslavne crkve danas će prvi put u istoriji zasjedati u glavnom gradu Bjelorusije Minsku, a kako je najavljeno, reagovaće na najnovije odluke Vaseljenske patrijaršije, koja je minule nedjelje započela proceduru davanja autokefalnosti ukrajinskim raskolnicima.

Carigradski patrijarh Vartolomej ignorisao je crkvene kanone i pokrenuo proceduru davanja tomosa, uprkos protivljenju jedine priznate pravoslavne crkve u Ukrajini koja je lojalna Moskovskoj patrijaršiji.

Ruski patrijarh Kiril je u Minsku izjavio da se zasjedanje Sinoda RPC u Bjelorusiji poklapa sa 1.030 godina od krštenja Rusije i zajedničke hrišćanske istorije.

"Nadam se da će Pravoslavna crkva naći snage da prebrodi krizu i sačuva jedinstvo koje je toliko potrebno za duhovni preporod naših naroda", rekao je Kiril.

Kriza u pravoslavlju biće ovih dana i tema razgovora patrijarha srpskog Irineja i poglavara Antiohijske patrijaršije Jovana Desetog, koji boravi u posjeti SPC. Moguće je čak i da dvojica poglavara sastave zajedničku izjavu o pridržavanju kanonskog poretka i osudi raskolništva.


Pred sjednicu Sinoda Ruske crkve postoji samo jedna dilema - hoće li odnosi sa Carigradskom patrijaršijom biti momentalno raskinuti ili će se sačekati da patrijarh Vartolomej uruči tomos raskolnicima iz Kijeva. Zasada su prestale zajedničke molitve i spominjanje patrijarha Vartolomeja, tako da su šanse za pomirenje u bližem periodu posle svega što je izgovoreno samo teoretske.

Mitropolit Ilarion, zadužen za spoljne poslove Moskovske patrijaršije, kazao je minulog vikenda sasvim jasno:

"Mi nikada nećemo ići na kompromis ako se krše kanoni i ako su odluke usmjerene protiv naših vjernika."

Za razliku od suzdržanog patrijarha Kirila, mitropolit Ilarion nije krio svoje razočaranje. Ocenio je da odluke Carigradske patrijaršije nisu istorijske nego "razbojničke" i da ta tema treba da bude na dnevnom redu svih pravoslavnih crkava.

Mitropolit Ilarion ističe da iza odluke patrijarha Vartolomeja stoji i Amerika, koja je zainteresovana da oslabi Rusku pravoslavnu crkvu.

Očevidno zadovoljan, samoproglašeni patrijarh Filaret je izjavio da treba da počnu pripreme za održavanje Sabora ujedinjenja ukrajinskih pravoslavnih crkava, na kojem će biti izabran poglavar kome će carigradski patrijarh Vartolomej uručiti akt o autokefalnosti.

Predsjednik Ukrajine Porošenko prisustvovao je juče mitingu podrške autokefalnosti ukrajinske crkve u Kijevu, zajedno sa poglavarom te crkve.

Raskolnici bez anateme


U RPC su posebno ogorčeni što je carigradski patrijarh skinuo anatemu sa raskolnika samoproglašenog patrijarha Filareta Denisenka (89) i Makarija Maletiča, koji je na čelu druge raskolničke crkve koja sebe naziva Ukrajinskom autokefalnom pravoslavnom crkvom.

"U zabludi su oni koji misle da nas odlukom Carigradske patrijaršije o davanju autokefalnosti ukrajinskim raskolnicima mogu izolovati", kazao je mitropolit Ilarion.


Izvor: Nezavisne novine