Sredstvima koja je Koordinacija Srba iz Mostara dobila od Vlade Srbije finansirano je asfaltiranje 1.300 metara puta u povratničkom naselju Dabićevina kod Mostara, a u toku je i postavljanje rasvjete u više povratničkih naselja na području Mostara, izjavio je potpredsjednik Koordinacije Radislav Tubić.


Tubić, koji je i nosilac Srpske liste za Hercegovačko-neretvanski kanton, navodi da je izgradnja puta na Dabićevini gdje živi 46 srpskih porodica koštala 116.000 KM i da su ljudi godinama čekali na ovaj put, ali nisu bili među prioritetima lokalne vlasti.
Tubić napominje da je u realizaciji projekta ovog puta učestvovao i grad Mostar sa 30.000 KM.
On dodaje da je u neposrednoj blizini ovog naselja na lokalitetu "Bošnjaci" počela sanacija puta dugog oko 120 metara, čime je obezbijeđeno da hitna pomoć može doći do kuće porodice koja ima nepokretnog člana.
- U toku je postavljanje rasvjete na lokacijama u povratničkim naseljima koja nisu osvijetljena. Još 2009. i 2010. godine uspjeli smo, uz pomoć Vlade Republike Srpske, postaviti dio rasvjete u srpskim povratničkim naseljima. Sada nastojimo obezbijediti sredstva da završimo ono što je preostalo - kaže Tubić.
Prema njegovim riječima, novcem Vlade Srbije biće finansirana sanacija puteva u povratničkim naseljima, dio novca će biti izdvojen za kulturne manifestacije od značaja za srpski narod, a u planu je i izgradnja dva igrališta, čime bi bili stvoreni preduslovi za osnivanje sportskog društva.
Vlada Srbije dala je u junu saglasnost da Koordinaciji Srba Mostar bude upućena jednokratna finansijska pomoć od 125.000 evra za realizaciju projekata od interesa za srpsku zajednicu u tom gradu.
Pomoć je donirana u okviru projekata pomoći opštinama i gradovima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH od pet miliona evra koje je uplatila Vlada Srbije.
Srna