Naš grad će od 2. do 4. novembra biti domaćin Jesenjeg saziva srednjovekovne sekcije Srpskog arheološkog društva, koji će u Muzeju Hercegovine okupiti arheologe iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, njih više od trideset koji se bave istraživanjem Srednjeg vijeka.


Programom rada skupa predviđeno je da prvog dana arheolozi predstave svoja najnovija istraživanja u tri grupe referata, a svoja izlaganja prijavilo njih 14.
Planiran je i radni sastanak na kojem će se raspravljati o aktuelnim problemima vezanim za rad Srednjovekovne i Sekcije za slovensku arheologiju Srpskog arheološkog društva.
Drugog dana skupa predviđen je obilazak najznačajnijih srednjovjekovnih lokaliteta Trebinja i Hercegovine – manastira Zavala, Tvrdoš, Duži i Petropavlovog, srednjovekovnih utvrđenja Crkvina, Mičevac i Klobuk, te Starog grada.
Skup počinje u 11 sati, a poslije pozdravne riječi domaćina, tri referata predstaviće stručnjaci Muzeja Hercegovine Trebinje, a na teme najvažnijih arheoloških istraživanja na području Hercegovine.
Srpsko arheološko društvo, osnovano prije 135 godina i jedno od značajnijih i najstarijih strukovnih udruženja u Srbiji i okruženju, danas sa oko 300 članova iz Srbije i inostranstva.
Skup se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture RS, Gradske uprave Trebinje i Hidroelektrana na Trebišnjici.
Radio Trebinje