U Muzeju Hercegovine Trebinje svečano je otvorena Druga međunarodna likovna kolonija "KOLO 2017" na kojoj učestvuje 25 likovnih umjetnika iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Bugarske.



Istaknuti likovni stvaraoci će do 18. juna raditi u inspirativnom prostoru Muzeja Hercegovine i okolini, a tokom kolonije biće organizovan i niz pratećih programa - izložbe, likovna radionica, modna revija, koncert, a naglasak je na humanitarnoj izložbi za djecu sa posebnim potrebama koja će biti održana u četvrtak, 15. juna.
Predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak je, otvarajući koloniju, istakao da je ova manifestacija, iako tek na putu stvaranja vlastite tradicije, već afirmisana u Trebinju i šire zahvaljujući učešću poznatih i priznatih umjetnika, te bogatom i raznovrsnom programu.
"Osim opšteg kulturnog značaja, poseban kvalitet likovne kolonije jeste organizacija radionice za djecu sa posebnim potrebama radi njihovog uključivanja u proces stvaranja i izražavanja, pružanja mogućnosti i izbora, davanja podrške i ostvarivanja vlastitih potencijala", naveo je Banjak.



Selektor i jedan od organizatora kolonije likovni umjetnik Dražen Milić podsjetio je da je ova manifestacija utemeljena na veliki jubilej, 60 godina Gradskog KUD-a "Alat", te da će zahvaljujući podršci Gradske uprave i Muzeja Hercegovine njeno drugo izdanje po broju i umjetničkom renomeu učesnika, te brojnim pratećim sadržajima, biti na znatno većem nivou.
Milić je istakao da je posebno važno da se građani odazovu humanitarnoj izložbi za djecu sa posebnim potrebama.
"Svaki umjetnik će jedan rad posvetiti jednom djetetu. A uveče će biti prodajna izložba, pri čemu će sav prihod ići djeci sa posebnim potrebama", naveo je Milić.
Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić zahvalila je Gradskoj upravi što je prepoznala značaj ove manifestacije, prihvatila pokroviteljstvo i uvrstila je u zvanični program Trebinjskog kulturnog ljeta.

Ona je dodala da Muzej Hercegovine, upravo zahvaljujući koloniji, u ovim danima neće biti samo institucija koja čuva, predstavlja i bavi se proučavanjem kulturno-istorijskog nasljeđa", već postaje i mjesto stvaranja umjetničkih djela, koja će ostati u ovoj ustanovi, kao poklon umjetnika Trebinju.
"Sva umjetnička djela nastala na koloniji ostaju u Fundusu Muzeja Hercegovine. Za neka buduća pokoljenja skupljamo novu zbirku savremenog likovnog stvaralaštva", istakla je Grujićeva.
Početak kolonije sinoć je ozvaničen otvaranjem izložbe slika dva istaknuta umjetnika Hadži Branka Nikitovića iz Republike Srpske i Vasileva Ničea iz Makedonije.
Nikitović se predstavio sa 54 akvarela mosta "Na Drini ćuprija", a Niče slikama figure žena i pejzaža.
SRNA