Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Uspenje Presvete Bogorodice – Veliku Gospojinu. To je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, kojim se završava i 14-dnevni post.


Veliku Gospojinu, kao krsnu slavu, danas proslavlja i manastir Tvrdoš.
Svetu arhijerejsku liturgiju služio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, umirovljeni vladika Atansije i novoizabrani epipskop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije u prisustvu brojnih vjernika.


Vladika Grigorije je, obraćajući se okupljenim vjernicima, istakao da je manastir Tvrdoš važan za našu Hercegovinu, on nas uči svim svojim postojanjem kroz istoriju, da je život padanje i ustajanje, grijeh i pravda, posrtanje i idenje ka carstvu nebeskome.
„Ovaj manastir je naše Vavedenje i naše Vaznesenje i zato ga moramo čuvati kao zjenicu oka, da u njega dolazimo, da ga ukrašavamo, jer je on simbol naše duhovnosti ovdje u Trebinju, kao i svaki naš hercegovački manastir i svi su posvećeni Presvetoj Bogorodici“, istakao je vladika Grigorije.
Poručio je Hercegovcima da u svojim manastirima odbacuju svoje brige i prilaze im s radošću, a kada odu iz manastira – da svojim životnim brigama pristupe sa Hristom, Bogorodicom, jer će tako sve biti ljepše.
Svetoj arhijerejskoj liturgiji u manastiru Tvrdoš, zajednom sa velikim brojem vjernika iz Trebinja, okolnih hercegovačkih opština, ali i iz Srbije i Crne Gore, prisustvovao je i gradonačelnik Trebinja Luka Petović.


Praznik Velika Gospojina izdvaja se i kao praznik žena i dece. Po narodnom običaju, danas se ne rade nikakvi poslovi, to je dan posvećen praznovanju.


Radio Trebinje