Kinoteka Republike Srpske već nekoliko godina organizuje „Filmski kampus“, edukativni program za studente, koji je naišao na veliku podršku istaknutih filmskih umjetnika, studenata i nastavnika ne samo u Republici Srpskoj nego i u regionu i ocijenjen kao jedan od značajnih kulturnih događaja u Srpskoj.
Ovogodišnji „Filmski kampus “ Kinoteka Srpske organizuje u partnerstvu sa gradom Trebinje, gdje će od 10. do 14. oktobra biti održan sedmi po redu kampus, uz učešće tridesetak studenata iz Republike Srpske, BiH, Srbije i Crne Gore, te istaknutih filmskih umjetnika, pedagoga, istoričara filma i filmskih arhivista.



„Kampus“ će svečano biti otvoren u Kulturnom centru Trebinje u utorak, 10. oktobra u 19:00 časova, nakon čega će biti prikazan film „Santa Maria della Salute“, što je ujedno trebinjska premijera ovog filma, kojoj će prisustvovati i autor Zdravko Šotra, jedan od učesnika ovogodišnjeg „Filmskog kampusa“.
Radni dio „Kampusa“ (predavanja, master-klas, posebne filmske projekcije, prezentovanje studentskih filmova, debate i sl.) biće održan od 11. do 14. oktobra u dnevnim terminima, dok je u večernjim časovima revijalni filmski program, koji je dostupan i trebinjskoj publici. Veliku podršku realizaciji programa pružio je Kulturni centar Trebinje, gdje će biti održani svi programski sadržaji.
Učesnici „Kampusa“ su studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci (AUBL) , Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu (ASUS) , Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) Univerziteta u Beogradu i FDU Cetinje (Univerzit Crne Gore). Njima će se u Trebinju pridružiti i grupa studenata Akademije likovnih umjetnosti Trebinje (ALUTB) , zainteresovanih za dodatno sticanje znanja i u oblasti filmske umjetnosti.

U neposrednom kontaktu sa dokazanim filmskim stvaraocima, iskusnim pedagozima i istraživačima filma, učesnici „Filmskog kampusa“ imaće priliku za dodatno profesionalno usavršavanje, međusobno upoznavanje i druženje, te razmjenu iskustava kroz predstavljanje svojih filmova i debate o njima.
U fokusu ovogodišnjeg „Kampusa“ biće filmsko stvaralaštvo istaknutih reditelja Zdravka Šotre i Slobodana Šijana.
Sa Zdravkom Šotrom, rediteljem i scenaristom, koji je rediteljsku karijeru započeo davnih sedamdesetih godina prošlog vijeka na TV Beograd i, tokom više od pet decenija uspješne karijere, režirao skoro 100 tv drama, filmova, televizijskih serija i šou programa, razgovaraće dramaturg Slavko Milanović i urednik Dokumentarnog programa RTS-a Dragan M. Ćirjanić, filmski i tv reditelj.
Master-klas sa Slobodanom Šijanom, svestranim umjetnikom; scenaristom, rediteljem, likovnim umjetnikom, filmskim i likovnim kritičarem vodiće Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke, filmski kritičar i umjetnički direktor FEST-a. Šijanov film „Ko to tamo peva“ (1980) zauzeo je prvo mjesto na listi Jugoslovenske kinoteke među sto najboljih srpskih filmova 20. vijeka, koji su proglašeni kulturnim dobrom od velikog značaja.
Trebinje danas