U Muzeju Hercegovine Trebinje, večeras u 20 časova, biće otvorena tematska istorijska izložba „Doba viteštva – oružje i oklopi srednjovjekovnih ratnika iz zbirki Muzeja Republike Srpske“.


Autor izložbe je mr Janko Vračar, muzejski savjetnik. Kako su iz Muzeja najavili, ovu izložbu prati i odgovarajući katalog u kojem je dat detaljan istorijski presjek razvoja srednjovjekovnog viteštva i tehnike ratovanja, sa posebnim osvrtom na vojnu organizaciju srednjovjekovne Srbije i Vizantije. Na izložbi su prikazani primjerci srednjovjekovnog hladnog oružja iz razdoblja od 11. do 16. vijeka, koji se nalaze u fundusu Muzeja Republike Srpske, a prikupljeni su od 1931. do 2012. godine. Na izložbi će biti prikazani i dobro očuvani primjerci hladnog oružja poput mačeva. U toku naseljavanja Balkana, Sloveni su od Germana preuzeli dugi mač, koji su Rimljani nazivali spatha.
Mačevi se prema svom obliku i namjeni mogu podijeliti u dvije grupe, na mačeve namijenjene za suprotstavljanje verižnom oklopu, i druge namijenjene za probijanje punog oklopa. Pored mačeva biće prikazana i koplja koja su predstavljala jedno od najstarijih oružja srednjovjekovne srpske vojske čija je upotreba bila veoma raširena. I druge vrste hladnog oružja, poput buzdovana ili bojnih sjekira, naći će svoje mjesto na izložbi. Kada su oklopi u pitanju, posjetioci će moći vidjeti dobro očuvanu verižnu košulju iz razdoblja 14 – 15. vijek, koja se čuva u Muzeju Republike Srpske.
Izložba „Doba viteštva“ do sada je bila prikazana publici u Banjoj Luci, Gradišci i Prijedoru, a sada će i publika u Trebinju biti u prilici da se upozna sa jednim važnim dijelom naše srednjovjekovne prošlosti, koji se odnosi na način života vitezova, kako su ratovali i koja su oružja pri tome koristili.