U Muzeju Hercegovine u srijedu, 25. jula biće održan koncert Udruženih horova – Gradskog hora „Neven“ i Mješovitog hora „Santa Maria“ iz Bača iz Srbije, pod dirigentskim vođenjem Davida Bertrana.



Početak koncerta je u 20 časova.
Udruženi horovi - Gradski hor "Neven" i Mješoviti hor "Santa Maria", sa zajedničkim dirigentom Davidom Bertranom na čelu, djeluju od 2016. godine. Koncert duhovne muzike u novosadskoj katedrali, ponoćne Božićne mise u Baču i Odžacima, neki su od nastupa ovog horskog sastava. Na festivalu horova starijeg uzrasta, održanom u Novom Sadu, ostvarili su zapažen rezultat. Udružene horove čini 25 pjevača, koji će, pjevajući na 6 različitih jezika, trebinjskoj publici pokazati svoje umijeće uz muzičku pratnju i bez nje (a capella).
Gradski hor "Neven", osnovan 1998. godine u Baču dobitnik je brojnih plaketa na evropskim takmičenjima. Neke od najznačajnijih nastupa održali su u Breznu, Senica-Višegradu, Banskoj Bistricu u Slovačkoj. Na festivalu horova u Bijeljini, 2010. godine osvojili su srebrnu, a 2011. godine zlatnu plaketu.
Mješoviti hor "Santa Maria", osnovan 2012. godine djeluje pri franjevačkoj crkvi u Baču i stalni je učesnik smotri franjevačkih horova Hrvatske franjevačke provincije Ćirila i Metoda.
Dirigent Udruženih horova, David Bertran rođen je 1996. godine u Novom Sadu. Srednjoškolsko muzičko obrazovanje, na odsjeku za harmoniku, u klasi profesorke Svetlane Stojičić, završio je u Srednjoj muzičkoj školi "Isidor Bajić" u Novom Sadu. Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smjer orgulje, trenutno se nalazi na trećoj godini studija. David Bertran glavni je orguljaš u franjevačkoj crkvi u Baču i nastavnik harmonike u Osnovnoj muzičkoj školi "Isidor Bajić" u Novom Sadu.