U organizaciji Kulturne scene „Male stvari“ Trebinje, u našem gradu će od 22. do 27. avgusta biti održan prvi omladinski pozorišni kamp i festival „Agon“, na kojem će učestvovati šezdesetak mladih glumaca i pozorišnih radnika iz Zavidovića, Doboja, Bugojna, Gradnića (Čitluk) i Trebinja.


„Projekat je započet 20. oktobra prošle godine, rezultiravši brojnim radionicama, okruglim stolovima, učešćima na festivalima u Zenici, Doboju, Vitezu, Bugojnu, Zavidovićima i Čitluku, a završni kamp i festival je u našem gradu. Cilj projekta je razmjena iskustava, znanja i pozorišnih produkata omladinskih pozorišta BiH, stručno usmjeravanih, u saradnji sa partnerima projekta – Narodnim pozorištem RS Banjaluka, Bosanskim narodnim pozorištem Zenica i Narodnim pozorištem Mostar”, ističe menadžer projekta i izvršni direktor Kulturne scene „Male stvari“ Trebinje Željko Milošević.
Edukaciono-okupacioni kamp, dodaje, biće održan na Ušću u Lastvi, a sve festivalske predstave biće igrane od 19 časova na sceni Doma mladih Trebinje, uz besplatan ulaz za sve zaljubljenike u pozorišnu magiju.
“Sa mladim glumcima radiće izuzetni pozorišni radnici – Slađana Zrnić, prvakinja Narodnog pozorišta RS iz Banjaluke vodiće radionice scenskog pokreta i scenskih borbi, a glumac Miroljub Mijatović, doktorand dramske pedagogije Univerziteta u Zagrebu i rukovodilac Dječije scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica će prenositi znanja na radionicama procesne drame”, navodi Milošević.
On je izrazio zahvalnost svima koji su podržali projektnu ideju i omogućili njenu realizaciju, a naročito pokrovitelju projekta – Švajcarskoj agenciji za razvoj i saradnju, te Gradu Trebinju, Odredu izviđača i Domu mladih Trebinje.
Svečano otvaranje festivala je u srijedu, 22. avgusta, u Domu mladih, od 19 časova, nakon čega će biti odigrana predstava „Sumnja“, rađena u koprodukciji Kulturne scene „Male stvari“ Trebinje i Gradskog pozorišta Trebinje.
“Tokom pet festivalskih dana trebinjska publika biće u prilici da pogleda i komade “Ifigenija” Centra za kulturu Zavidovići, “Smak svita” Dramske skupine HKUD “Didak” – župa Gradnići (Čitluk), “Pola – pola” Dramske grupe JU Gimnazija “Jovan Dučić” Doboj i “Revolucija” Teatra Fedra Bugojno, kao i prezentaciju rada radionica”, precizira menadžer projekta.
Dodjela priznanja i nagrada, te svečano zatvaranje prvog omladinskog pozorišnog kampa i festivala “Agon” je u nedjelju, 26.avgusta, u 23 časa, u Domu mladih Trebinje.
Radio Trebinje