Ovaj dan je i prilika da se prisjetimo međusobnoog poštovanja i uvažavanja različitosti i sloboda – kazao je na današnjoj konferenciji za novinare Zlatan Musić, službenik za odnose s javnošću Misije OEBS-a.
Musić je istakao da OEBS ove godine ovaj dan obilježava Dan tolerancije sa 31 koalicijom za borbu protiv mržnje.
„Misija daje podršku koalicijama i zajedno želimo da se udružimo u borbi protiv mržnje“, kazao je on.
Ispred trebinjske koalicije „Stop predrasudama“ prisutnima se obratila Neška Ilijić.



Ona je istakla da ova koalicija radi na nivou cijele istočne Hercegovine i ona svake godine povodom ovog dana napravi događaje koji poručuju da je važna borba protiv mržnje, netolerancije i predrasuda.
„Zajedno sa lokalnom samoupravom smo među prvima koji su izradili i akcione planove u borbi protiv mržnje“, kaže Ilijić.

Iz Konjica je danas došla Amra Mehović ispred Koalicije za izgradnju mira.
„Uz podršku OEBS-a mi smo proveli dosta aktivnosti. Podsjetila bih na posljednju – uklanjanje grafita sa spomenika iz centra grada na kom se ujedno nalaze i stećci. Tako da radimo na poboljšanju odnosa“, navela je Mehović.
Zoran Samardžić, koordinator Koalicije „Stop predrasudama“ iz Bileće, koja ima svoj slogan „Prednost ljudskosti u svakoj različitosti“ – kaže da koalicija djeluje od 2016. godine i da je veliki broj aktivnosti provedenih do sada.
„Između ostalih, realizovali smo više projekata, učestvovali na raznim radionicama, jedna od prvih naših aktivnosti bila je Ženska košarka u Bileći, Foto izložba ‘Hercegovke’, čišćenje grafita i uklanjanja znakova mržnje. Danas ćemo ovdje dati ideje za narednu saradnju“, zaključio je Samardžić.


Izvor: Radio Trebinje