Crkveni odbor pokrenuo je obnovu hrama Svetog proroka Ilije u Mesarima, jednog od najstarijih u Hercegovini, a uskoro počinju i arheološka iskopavanja u unutrašnjosti crkve, nakon čega će biti poznati novi arheološki podaci o ovoj građevini.

O tome kako je građevina sagrađena, odnosno njena ahitektura, govori u prilog da se radilo o prijeromaničkoj crkvi, periodu od 9. do 11. vijeka, a sadašnji temelji su iz 15. vijeka, pojasnila je Ivana Grujić, direktor Muzeja Hercegovine, koji će biti nosilac istraživanja.

„Ovdje se radio od dvije srednjovjekovne nekroplole iz perioda 12. i 13. vijeka. Treba istaći da se radi o srednjovjekovnoj župi Popovo, koja se graničila sa župama Primorje, Dubrava i Žabe. Tako da je ovo jedno veoma važno strateško mjesto, na kojem su formirane najmanje dvije nekropole i deset stećaka, koji su sačuvani do današnjih dana“, rekla je Grujićeva.

Crkva svetog Ilije u Mesarima obnovljena je 1897. godine. Pretpostavlja se da je nastala na mjestu nekog starijeg objekta, na šta ukazuju njen položaj oblik karakterističan je za prijeromaničko graditeljstvo u Jadranskom primorju.

Nadležni paroh, jerej Miloš Lovrić ističe da je ovo značajna crkva za sela Mesari, Kovačina i Žulja.

„Crkva koju obnavljamo sagrađena je 1494. godine, a od 2008. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH uvrstila ju je u baštinu nacionalnih spomenika.“, kazao je Lovrić.

Do sada je urađena spoljašnja obnova hrama, a Vlada Republike Srpske nedavno je odobrila 20 hiljada maraka za nastavak građevinskih radova na obnovi hrama.


Izvor: Radio Trebinje