Trebinje je ponovo oborilo rekord što se tiče turističke sezone. Za 10 mjeseci ove godine u najjužnijem gradu prenoćilo je oko 87 hiljada gostiju sa svih strana.


Broj onih koji su se Trebinjem prošetali na jedan dan je mnogo veći. Stigli su iz više od 90 zemalja svijeta.




“U Trebinju za 10 mjeseci je noćilo turista iz 72 različite zemlje svijeta. Prednjače turisti iz Turske, Grčke, Južne Koreje, Srbije, što se tiče noćenja, a što se tiče dnevnih posjeta tu imamo najviše iz Francuske, Njemačke, Rusije itd,” rekao je Marko Radić, direktor Turističke organizacije Trebinje.


I turistički vodiči zadovoljno trljaju dlanove.


“Iskreno, kada je upoređujem sa prošlom godinom bila je, što se mene tiče bolja, ja mislim i ostale kolege da su više radile. Velika je promocija urađena za Trebinje,” kaže Vladimir Čerečina, turistički vodič.


I hotelijeri su sabrali račune. Bolji su, kažu, nego što su očekivali. U trebinjskom hotelu “Nar” sobe su stalno pune. Gostiju ima i sada, a tek će ih biti, otkrivaju u “Naru”.


“Tokom ovoga perioda takođe imamo grupa iz Južne Koreje, Malezije kao i individualnih gostiju. Što se nove godine tiče imamo rezervisan, još u prošlom mjesecu, pun pansion,” kaže Tanja Kolak, hotel “Nar”.

Ne fali ni nagrada za dobro obavljen posao. Svi zajedno su u proteklom periodu obišli sajmove širom regiona, sljedeća godina rezervisana je za međunarodno tržište. Kruna ovogodišnjeg uspjeha tek slijedi.


Turistička navala na jugu Republike Srpske očekuje se već za mjesec dana. Nadležni u gradu na Trebišnjici kažu da idu u korak sa ostalim turističkim mjestima iz regiona pa su zato za doček Nove godine ali i cijeli januar priredili bogat program.


Pop zvijezda Dženan Lončarević na trgu pod platanima uvešće Trebinjce i goste u Novu godinu. Gradski čelnici dosta toga obećavaju i za božićne praznike, a kažu svečano će se obilježiti i 9. Januar.


Izvor: ATV