Skupština grada Trebinja donijela je danas odluku da se predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodijeli priznanje počasnog građanina Trebinja.

U obrazloženju odluke, navedeno je da se najveće priznanje grada Vučiću dodjeljuje „za poseban doprinos u oblasti unapređenja privrednog i društvenog razvoja Trebinja“.


Povelja Grada Trebinja, odlukom Skupštine grada, posthumno je dodijeljena generalu Vojske RS Bogdanu Kovaču „za izuzetan doprinos u odbrani Trebinja tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata“, a Zahvalnice Grada Trebinja „zaslužbom pojedincu u oblasti humanog rada“ Branislavu Špuranu, članu Društva dobrovoljnih davalaca krvi Trebinje, te udruženju „Sunce nam je zajedničko“ za doprinos „u stvaranju i unapređenju uslova za pružanje svih vrsta pomoći djeci i omladini sa posebnim potrebama“.

Sve dobitnike javnih priznanja Grada Trebinja za ovu godinu predložio je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, prijedloge prihvatila skupštinska komisija za nagrade i priznanja, a svi odbornici prisutni na današnjem zasjedanju jednoglasno podržali.


Gradonačelnik Petrović, u obraćanju odbornicima Skupštine grada, podsjetio je da je, zahvaljujući angažmanu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Trebinje dobilo izuzetno vrijedne donacije – za izgradnju dječijeg vrtića u naselju Gorica, pravoslavnog duhovnog centar u Mrkonjićima, rodnom mjestu Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, te rekonstrukciju i revitalizaciju Starog grada.

Petrović je napomenuo da je Vlada Srbije obezbijedila i finansijsku podršku izgradnji dionice magistralnog puta Trebinje – Foča, čime će biti riješeno komunikacijsko „usko grlo“ Hercegovine, te izgradnji vodovoda u bilećkom selu Baljci.

„Sve ovo, njegova djela koja su vidljiva, kao i njegova osjećanja o kojima smo se osvjedočili prilikom predsjednikove posjete našem gradu – jasno pokazuju koliko predsjednik Vučić voli i Trebinje i Republiku Srpsku, što i Grad Trebinje obavezuje da predsjedniku Vučiću dodjelom najvišeg priznanja izrazi duboku zahvalnost“, kazao je Petrović.

On je dodao da je Trebinje dodjelom Povelje grada komandantu trebinjske brigade željelo da poruči da neće zaboraviti one koji su u odlučnim trenucima bili uz Trebinje u organizovanju odbrane grada, kao što i ovogodišnjim Zahvalnicama poručuje da je ponosno na humanost porodice Špuran i da visoko cijeni ulogu udruženja „Sunce nam je zajedničko“ u dvodecenijskoj brizi o osobama sa posebnim potrebama.


Današnjem zasjedanju Skupštine grada prisustvovao je i novi vicekonzul Srbije u kancelariji Konzulata u Trebinju Dejan Zafirov.

Skupština je u nastavku sjednice donijela i odluke o davanju saglasnosti za korišćenje zemljišta u vlasništvu grada Trebinja – JP „Protivgradna preventiva RS“ za izgradnju automatske protivgradne stanice za zaštitu poljoprivrednih površina, te „Hidroelektranama na Trebišnjici“ za izgradnju novog rezervoara pitke vode na izvorištu Vrelo oko.


Izvor: Grad Trebinje