Gradski orkestar iz Stoca nastupio je danas u Dučićevoj ulici u Trebinju, a dio je projekta njihovih nastupa širom BiH, koje podržava Ju-Es- Eid. Članovi orkestra pod upravom Zvonka Kneževića su koncertom u Trebinju završili bosanskohercegovačku turneju, započetu 15. septembra u Žepču.


Oni su spoj limene i druge vrste muzike, zbog čega u orkestru imaju veliki broj mladih muzičara.
Prema riječima Zvonka Kneževića repertoar ovoga orkestra, koji je osnovan još davne 1931. godine, a svoj rad prekidao tokom dva posljednja rata, čine obrade popularnih pjesama Lejdi Gage, Led Cepelina, Rolingstonsa, Halida Bešlića i drugih. Na inicijativu nekoliko veterana, prijeratnih članova, stolački Gradski orkestar 2006. godine obnovio je svoj rad zahvaljujući čemu danas uspješno djeluje.
„Okupljamo mlade ljude, omladinu. Imamo troje starijih entuzijasta, ljude koji su tu od osnivanja orkestra poslije rata. Nastojimo ovoj omladini približiti jedan, malo popularniji oblik muzike kojeg oni vole i na neki način se razlikujemo od klasične limene muzike. To je jedan od načina da ih privučemo, da budemo malo moderniji. Sposobni smo svirati na ulici i izbjegavamo koncertne dvorane“, kaže dirigent Knežević.
Dodaje kako im je najdraže svirati pred publikom, ljudima od grada do grada, na trgovima.
“Na klasičan oblik limene muzike dodali smo bubnjeve, bas-gitaru, upravo zato da bi mogli svirati malo i popularniju muziku, što omladina a i ostali ljudi danas vole čuti“, naglašava Knežević.
Na programu u Dučićevoj ulici bile su kompozicije klasične muzike, pop i rok hitovi, te narodna muzika u modernim aranžmanima, u najkraćem – „od Baha do sevdaha“, kako atraktivni repertoar opisuju stolački umjetnici, rado viđeni gosti u našem gradu.
Radio Trebinje/foto HercegTV