U okviru trodnevne manifestacije sedmog ornitološkog festa, međunarodnog skupa, koji se sutra završava u našem gradu,a u organizaciji Centra za održivi razvoj i ekologiju – CORIE iz Trebinja i udruženja „Naše ptice“ iz Sarajeva danas je u hotelu Konak na Mosku održan naučni skup, koji je okupio eminentne stručnjake iz država regiona i Belgije.


Međunarodni naučni skup pod nazivom „Zaštita ptica, realnost ili utopija“ okupio je tridesetak stručnjaka iz RS, Federacije BiH, Srbije, Crne Gore i Belgije. Predstavljeno je dvanaest naučnih radova.
Centar za održivi razvoj i ekologiju predstavio je rad koji je baziran na istraživanju orniofaune prostora Orjen-Bijela gora, kao mogućeg zaštićenog prostora. Prema riječima predsjednika ove organizacije Aleksandra Vukanovića, u planu je da se u naredne dvije godine prikupe elaborati i sistematski podaci sa terena.


„ Tokom 2016. i 2017. godine imali smo osam terenskih istraživanja, gdje smo obuvatili prostor iznad 700 metara nadmorske visine. Evidentirali smo 43 vrste ptica i nadamo se da u narednom periodu organizovati dodatna istraživanja orniofaune prostora Orjen-Bijela gora, kako bi dobili jasniju sliku – koliko vrsta ptica i u kom broju borave na ovom prostor““, kazao je on.

Dejan Radošević iz Republičkog zavoda za zaštitu prirodnog i kulturnog nasljeđa Republike Srpske istakao je da ovakvi skupovi doprinose razvoju i dostizanju standarda kada su ovakva istraživanja u pitanju, kao i da ovakavi skupovi okupljaju sve više stručnjaka.


„Radovi su sve brojniji i kvalitetniji i podaci do kojih dolazimo su upotrebiljivi i koristimo ih u našem svakjodnevnom poslu i prilikom izrade studija pri izboru novih zaštićenih područja. Nama su značajni svi ovi stručnjaci i podaci do kojih oni dolaze“, kazao je Radošević.

U okviru današnjeg naučnog skupa prikazan je i dokumentarni film „Tragom naših ptica“.


Prvog dana sedmog ornitološkog festau Muzeju Hercegovine je otvorena izložba fotografija „Mala sova na našim zimovalištima“, autora Almira Hukića iz Tuzle.

Naučni skup pod nazivom „Zaštita ptica, realnost ili utopija“ završava se sutra obilaskom Popovog polja.


Izvor: Radio Trebinje