Oružane snage Bosne i Hercegovine jedne su od rijetkih ili možda i jedina vojska u svijetu čiji pripadnici dobiju novac da kupe hranu, a ne hrane se u vojnoj kuhinji, što je praksa i kod najvećih vojski svijeta.


Blizu devet miliona KM potrošila je država za tople obroke zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine u 2016. godini, potvrđeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane.
Profesor sigurnosti i odbrane iz Sarajeva Nedžad Ahatović kaže da bi bh. vojska godišnje mogla uštedjeti nekoliko miliona KM samo kada bi se otvorila vojna kuhinja tamo gdje postoje ti kapaciteti, a novac koji bi dobili uštedama mogao bi se iskoristiti za osiguranje vojnika, obnovu voznog parka Oružanih snaga, koji je u dosta lošem položaju, ili u neke druge neophodne svrhe.
"Ministrica odbrane Marina Pendeš mora prekinuti nelogična rješnja. Za početak može pokrenuti inicijativu da se ukine podjela novca za topli obrok za pripadnike Oružanih snaga, i da se ta sredstva ulože u formiranje centralnih kuhinja na nivou objekata, ili da se više objekata hrani iz jedne kuhinje. Logistička struktura unutar OS BiH treba da preuzme odgovornost za prehranjivanje svih vojnika, tamo gdje je to moguće", smatra Ahatović.
Ministarstvo odbrane zapošljava oko 360 osoba, a Oružane snage oko 9.000. Država godišnje izdvaja oko 285 miliona KM za njihove potrebe. Iako su to za državni budžet BiH ogromna sredstva, za OSBiH je to nedovoljno. Traže se nova izdvajanja kao bi se vojska modernizovala.
Ahatović ne spori da OSBiH trebaju nova ulaganja za podizanje kvaliteta, ali smatra da se mnogo toga može unaprijediti i sa pravilnom preraspodjelom postojećih sredstava.
On kritikuje da se ministrica Pendeš najviše bavi politikom, a najmanje njenim poslom.
Izvor:Radio Sarajevo