U Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru družili su se srpski i bošnjački osnovci jedne mostarske škole, njihovi roditelji i vjeroučitelji. Riječ je o jedinstvenom projektu, u okviru izučavanja pravoslavne i islamske vjeronauke.


U Sabornom hramu čitani su tekstovi iz Biblije i Kurana, čulo se pravoslavno duhovno pojanje i ilahije. Ideju za upoznavanje univerzalnih vrijednosti drugih vjeroispovijesti pokrenuli su učenici.


Pravoslavni vjeroučitelj Njegoš Veljančić rekao je da je sa zadovoljstvom prihvatio ideju da djeca zajedno posjete džamiju, a potom i crkvu.


"Cilj današnjeg skupa je da promovišemo zajedništvo - da nas vjera spaja, a ne razdvaja i trebamo raditi na tome", rekao je Veljančić.


On je naglasio da predaje vjeronauku u desetak mostarskih škola i da nije primijetio bilo kakve probleme i netrpeljivost među djecom.


"Djeca se druže bez obzira koje su vjere. Naša zadaća je da im pokažemo da tako treba i da nastave", istakao je Veljančić.
Direktor mostarske Četvrte osnovne škole Seada Kuštrić rekla je da je ideja zapravo krenula od djece, a da ju je ona svesrdno prihvatila.


"Mi smo u Mostaru uvijek gajili bogatstvo različitosti i jako je važno da djeca upoznaju svoj komšiluk. Naša škola okružena je sa četiri džamije, ali nam je u komšiluku i Saborna crkva i bio bi grijeh da djeca ne obiđu Crkvu i ne nauče nešto više o svojim komšijama i prijateljima hrišćanima", rekla je Kuštrićeva i dodala da je potrebno praviti nove puteve i staze za mlade.

Mostarski imam Jusuf Bećaga istakao da je Islamska zajednica uvijek podržavala ovakve projekte, te da će i u budućnosti podržavati mostove pomirenja i suživota.


"Moramo se poštovati i međusobno uvažavati - to je jedini korak ka boljoj budućnosti", rekao je Bećaga.


Učenici koji pohađaju islamsku i pravoslavnu vjeronauku u ovoj mostarskoj školi nedavno su posjetili Ćose Jahja-hodžinu džamiju i upoznali se o islamskoj vjeri i tradiciji.


Sveštenik Milan Unković je učenike upoznao o istoriji Saborne crkve Svete Trojice i naglasio da ovu crkvu posjećuju brojni vjernici i turisti, ali da su današnji gosti među najvažnijim, jer na djeci ostaje budućnost.


Osnovci su sa zadovoljstvom učestvovali u današnjoj posjeti, a učenik Amani Dager rekla je da je jako srećna što vidi promjene u društvu i što učenici Četvrte osnovne škole iz Mostara grade mostove među ljudima.


Učenica iste škole Irina Kandić istakla je da joj je drago što se kroz ove aktivnosti upoznala i o drugoj vjeri i naučila nešto o njoj.


Saborna crkva u Mostaru izgrađena je 1873. godine i do rata je bila najveći pravoslavni hram na Balkanu, kada je u junu 1992. godine zapaljena i minirana do temelja.


Obnova je počela 2010. godine, a 18. septembra završeni su grubi građevinski radovi kada je u centralnu kupolu ugrađen posljednji kamen.


Crkva je zidana kamen po kamen, potpuno isto kao što je građena i 1873. godine, jer je riječ o nacionalnom spomeniku kulture.


Izvor: RTRS