U okviru „Dučićevih večeri poezije“ u Muzeju Hercegovine večeras je otvorena izložba radova Vladimira Veličkovića i Miodraga Dada Đurića.
Izloženih 28 djela dvojice velikana eksjugoslovenske likovne scene – objedinjenih nazivom „Kontrapunkti“ – najvećim dijelom su iz zbirke galarije „Viskonti fajn arts“, dok su ostali radovi – četiri iz Muzeja Hercegovini i tri u vlasništvu Crkvene opštine Mostar – takođe pokloni vlasnika ove galerije iz Ljubljane, Lazara Vujića i Žive Škodlar Vujić, ovim ustanovama.


Kustos istoričar umjetnosti u Muzeju Hercegovine Tamara Rajković kazala je da su iz bogatog opusa dvojice umjetnika za ovu priliku izdvojene u najvećoj mjeri grafike nastale u periodu između 1972. do 1998. godine.
Sam naziv izložbe „Kontrapunkti“, pojasnila je ona, ne odnosi se na različitosti među njima, „već se ovim muzičkim terminom ukazuje na harmoničnost istovremenog zvučanja samostalnih melodijskih linija njihovog stvaralaštva“.


„Veličković i Đurić, nekadašnji članovi umjetničke grupe ‘Medijala’, maestralni crtači, svaki na svoj način, ponovo se susreću kroz svoja djela na ovoj izložbi. Veličkovićevo djelo odlikuje preciznost, izuzetna grafička virtuoznost, dok grafike Dada Đurića donose osećaj nespokojstva zbog dekonstrukcije i cijepanja. Međutim, njihova djela se ne sukobljavaju već se svojim bogatstvom dopunjuju – uspostavljajućiu dijalog“, kazala je Rajkovićeva.
Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić istakla je da dva umjetnička velikana, različitih likovnih izraza i svijetova, kontrapunktiraju svojim nenadmašnim talentima – Veličković koji neprestano konstruiše, nastoji da održi ravnotežu i spriječi pad i Đurić koji dekonstruiše i komada, pokušavajući da učini poetskom jednu apsurdnu i uzaludnu bitku.


„Tačka stapanja harmonije na ovoj izložbi je upravo u naglasku na njihov crtež, koji je baza svakog likovnog djela – a u njemu, ako postaje samostalno umjetničko djelo, nema varanja ni popravke, kao što je moguće u slikarstvu, pa je crtež, donekle – zanatska lična karta svakog slikara“, kazala je Grujićeva ističući da će Trebinjci izložbu radova dvojice likovnih velikana u Muzeju Hercegovine moći da pogledaju u narednih mjesec dana.
Otvarajući izložbu, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je rekao da izložba radova Veličkovića i Đurića, uz ranije izložbe radova Pikasa, Dalija i Omčikusa, potvrđuje ranije uspostavljeni projekat kroz koji je Trebinje predstavljeno kao grad kulture.


„U Trebinju, po svaku cijenu, moramo da izbjegnemo osrednjost i, iako, sa prilično tankim budžetima, moramo da dovedemo umjetnike koji su predstavljali, a i danas predstavljaju najveća imena likovne umjetnosti“, istakao je Petrović.
On je rekao da se Veličković i Đurić doživljavaju kao ljudi kroz koje je progovorio narodni genije i čije djelo označava i upućuje na veliki umjetnički kapacitet.


„Imati na jednom mjestu Veličkovića i Đurića znači nesuočavati se sa konformizmom i tradicionalizmom, nego sebe i svoje mogućnosti vidjeti u jednom modernom, avangardnom kontekstu, koji postavlja nova pitanja“, naveo je Petrović.
Petrović je naglasio da među večerašnjim radovima dominira pokret u njegovim brojnim aspektima, koji, ako usahne ili nestane, dovodi do pitanja ‘šta nam ostaje?’.


Izvor: Radio Trebinje