U Istočnom Sarajevu danas je otvorena bolnica "Srbija", čijom izgradnjom je uspostavljena moderna i funkcionalna zdravstvena ustanova u kojoj će medicinska zaštita biti dostupna za oko 120.000 građana sarajevsko-romanijske regije.

Novoizgrađeni bolnički kompleks otvorili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, izaslanik predsjednika Srbije Nebojša Stefanović i Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić.


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se završavanjem bolnice "Srbija" zaokružuje period izgradnje kapitalnih projekata u sarajevsko-promanijskoj regiji.

Podsjetio je na veliku pomoć Republike Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića Republici Srpskoj, rekavši da je sredstvima Vlade Srbije realizovano više projekata širom Republike.

Izaslanik predsjednika Srbije Nebojša Stefanović rekao je da je Srbija nersakidivo vezana sa Republikom Srpskom i da ta veza mora da bude još jača.


“21 milion evra smo uložili u Republiku Srpsku i to nije prijetnja nikome. Ona pokazuje da brinemo o građanima Srpske”, istakao je on i zahvalio predsjedniku Srpske na inicijativi da nova bolnica nosi ime Srbija".

Naglasio je da Srbija želi mir i želi da gradi bolnice, škole, vrtiće i fabrike.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović izrazila je ponos uspješnim završetkom ovog projekta.

“ Uspjeli smo opet, kao i mnogo puta do sada, i pokazali da radimo, gradimo i razvijamo Republiku Srpsku”, istakla je ona i dodala da će bolnica "Srbija", kao savremena zdravstvena ustanova, služiti građanima i omogućiti zdravstevnim radnicima da rade u mnogo boljim uslovima.

Cvijanovićeva je zahvalila svima koji su vjerovali, ali i onima koji nisu vjerovali u ovaj projekat, istakavši da je najbitnije da je nova bolnica izgrađena.


Premijerka Srpske je naglasila da vjeruje u jaku Republiku Srpsku.

“Ne postoji mjesto u našoj republici gdje se ne gradi neki kapitalni projekat i to poakazuje našu snagu”, rekla je ona i poručila građanima da je nova bolnica zajednički projekat njih i vlasti.

Ona je istakla da je Istočno Sarajevo strateški važno za Srpsku.

U izgradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu uloženo je više od 54 miliona KM. Sagrađena je po najvišim evropskim standardima, prije predviđenog roka, i savremeno je opremljena.


Bolnica je naziv dobila u znak zahvalnosti Srbiji za liječenje građana sarajevsko-romanijske regije u ratnom i poratnom periodu, kao i za stalnu podršku doprinos u edukaciji zdravstvenih radnika s ciljem razvoja zdravstvenog sistema na području Istočnog Sarajeva.

Ova zdravstvena ustanova povezana je sa prethodno izgrađenim i opremljenim ambulantnim dijelom-Poliklinikom i čini kompleks od oko 15.000 metara kvadratnih, sa oko 210 bolničkih kreveta.

Nova bolnica podijeljena je na funkcionalni i stacionarni dio i raspolaže sa svim medicinskim specijalističkim službama, kao što su odjeljenje neurologije, onkologije, oftalmologije, odjeljenje za bolesti uha, grla i nosa, pulomologije, urologije, interno odjeljenje, odjeljenje nefrologije, pedijatrije, hirurgije, ginekologije, kao i porođajno odjeljenje i neonatologije. Nova bolnica ima i odjeljenja intenzivne i poluintenzivne njege, kao i centralnu laboratoriju.

Kamen temeljac za izgradnju bolnice "Srbija" položen je 7. jula prošle godine.


Izvor: RTRS