U Kulturnom centru u Trebinju večeras je otvoren Međunarodni festival animiranog filma, a u takmičarskom dijelu prve večeri biće prikazano deset filmova.
Urednik umjetničkog programa Kulturnog centra Miljan Vuković rekao je da je građanima Trebinja, a posebno populaciji koja traži sadržaje koji nisu komercijalni, nedostajalo animiranih filmova.
"Bioskop u gradu funkcioniše veoma dobro i svakodnevno imamo po dvije projekcije, a ono što nam je nedostajalo su animirani filmovi koji su u Trebinju prikazani prvi put", rekao je Vuković.



On je naglasio da je Kulturni centar i grad Trebinje ponudilo pomoć organizatorima Festivala Asocijaciji za vizuelne umjetnosti "Feniks art" iz Banjaluke u realizaciji ovog festivala.
"Mi smo ponudili pomoć u trenutku kada nisu znali da li će festival biti održan, a u znak zahvalnosti smo dobili takmičarski i svečani program", rekao je Vuković.

Koordinator Festivala animiranog filma Saša Pešikan rekao je da će prve večeri publici biti predstavljena najbolja ostvarenja sa prethodnih festivala.
"Sljedeće četiri večeri imaćemo takmičarski program. To su većinom animirani filmovi namijenjeni starijoj publici, s tim da ni najmlađi svakako nisu zaboravljeni", rekao je Pešikan.
Od 517 animiranih filmova iz 39 zemalja, selekciona komisija Festivala odabrala je 48 animiranih i 13 u dječijih filmova.



Animirani filmovi za djecu na programu su u četvrtak od 12.00 časova u bioskopskoj sali Kulturnog centra Trebinje, a takmičarski program počinje u 20.00 časova.
Ulaz na sve projekcije je besplatan.
Jedanaesti Festival animiranog filma istovremeno se održava i u Banjaluci, a trajaće do petka, 26. oktobra.
Festival je podržalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.


Izvor: Srna