U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je otvorena izložba "Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice Srpske", na kojoj su predstavljeni digitalni printovi 18 najreprezentativnijih umjetničkih djela iz kolekcije ove ustanove.


Kustos Galerije Matice Srpske Miroslava Žarkov rekla je da je ova izložba nastala u tekućoj godini, koja se obilježava kao Evropska godina kulturnog nasljeđa.




Ona je dodala da se na osnovu proučavanja kolekcije Matice Srpske došlo i do saznanja o četiri ključne evropske vrijednosti. "To su sloboda, nasljeđe, raznolikost i progres", rekla je Žarkova.


Prema njenim riječima, izradom digitalnih printova stvorena je jedna vrsta "putujuće izložbe".


"Željeli smo da ova djela vidi i publika u regionu. Izdvojili smo slike domaćih i stranih autora iz različitih epoha i izvedenih u različitim tehnikama za koje smatramo da na najbolji način prezentuju evropske vrijednosti", rekla je Žarkova.


Među umjetnicima čija djela su zastupljena kroz reprodukciju izdvajaju se Paja Jovanović, Zaharije Orfelin, Anastas Jovanović, Stefan Tenecki, Milan Konjović, Lazar Vujaklija.

U planu je da ova postavka bude predstavljena i publici u Rumuniji i Bugarskoj.


Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić rekla je da je Evropska godina kulturnog nasljeđa obilježena u ovoj ustanovi nizom manifestacija.




"Istakla bih svakako našeg slikara Atanasija Popovića koji je evropska vrijednost, s obzirom da je diplomirao u Beču davne 1914. godine i njegovo slikarstvo je zaista evropsko", rekla je Grujićeva.


Ona je dodala da je ovo je treća saradnja Galerije Matice Srpske i Muzeja Hercegovine Trebinje.


Trebinjskoj publici 2012. godine predstavljena je izložba "Sava Tekelija - srpski dobrotvor", a tri godine kasnije izložba "Srpska umetnost u deset slika".


Realizaciju izložbe, koja će biti otvorena do 15. januara, omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i grad Trebinje.


Izvor: Srna