U organizaciji Srpskog udruženja „Ćirilica“ Trebinje i Muzeja Hercegovine večeras je otvorena izložba „Godina Save Mrkalja“, povodom obilježavanja jubileja – 235 godina od rođenja i 185 godina od smrti jednog od pionira srpske lingvistike.


Izložbu je u Muzeju Hercegovine otvorio prof. dr Duško Pevulja, sa Filološkog fakulteta u Banjaluci.

“Savo Mrkalj je jedan od najznamenitijih Srba u srpskoj kulturi. On je na jedan neobjašnjiv način zapostavljen. Reformator naše ćirilice, a ta njegova reforma se više od dva vijeka pripisuje Vuku Stefanoviću Karadžiću. To je neobjašnjiv paradoks koji prati sudbinu Save Mrkalja”, kaže profesor Pevulja i dodaje da je ova izložba odlična prilika da se ljudi upoznaju i da se skine nepravda sa Mrkaljevog lika i dijela.


“Najtačnije je to definisao književni istoričar Jovan Deretić koji je rekao – Mrkaljeva reforma je trijumfovala, ali ne kao njegova već kao Vukova“, kaže on.


Dragan Krošnjar, predsjednik Krajiškog kulturnog centra „Sveti Sava“ iz Banjaluke kaže da Vuka slavimo i treba da ga slavimo ali da nam treba biti osnovna zadaća da se približimo značaju i važnosti Save Mrkalja.


“Ukazao sam na istorijski kontekst u kome je Mrkalj stvarao jer je to ipak jedan od najtežih perioda u istoriji srpskog naroda. Promovišemo u srpstvu i dalje značajne događaje i ljude i zato smo ovdje”, kaže Krošnjar.

Prema riječima Vesne Andrić, predsjednika Srpskog udruženja „Ćirilica“ Trebinje, kada je srpski jezik u pitanju, Sava Mrkalj je nezaobilazna figura.


“Mi u udruženju odavno imamo želju da uradimo nešto čime ćemo naglasiti veličinu Mrkalja u našem jeziku i književnosti. Mrkalj je prije Vuka osmislio i objavio načelo “Piši kao što govoriš”. On je sasekao azbuku koja se dotle koristila, 20 slova je prosto izbacio iz azbuke i napravio ono što mi danas koristimo. Vuk je unio neke manje izmjene posle toga. Ova godina je zaista veliki jubilej i otuda ideja da se ova izložba održi u Trebinju”, kaže Andrić.


Izvor: Radio Trebinje