U galeriji Kulturnog centra u Trebnju večeras je otvorena izložba slika i skulptura “Progon”, jednog od najvećih srpskih slikara i vajara današnjice Miloša Šobajića.
Kako je to Šobajić pojasnio radovi koji su predstavljeni trebinjskoj publici, na jedan simboličan način, predstavljaju progon koji je počeo od Adama i Eve, koji su bili prognani iz raja, do modernih progona gdje progone i uništavaju narode kao što su to bili "Oluja" i "Arapsko proljeće".


“Arhanđel Mihajlo je Adama i Evu proterao iz raja ognjenim mačem na ovu paklenu Zemlju, a danas proteruju ceo narod takozvanim lepim bombama”, rekao je Šobajić.
Šobajić već 50 godina rada stvara djela “Progona”, odnosno čovjeka koji je u zamci, sputan i koji pokušava da se spasi, što mu na kraju i polazi za rukom.


Umjetnik nije krio zadovoljstvo što je večeras u Trebinju i što je i u našem gradu priredio svoju prvu samostalnu izložbu.

Govoreći o svojoj knjizi “Slikaj i ćuti”, koja je večeras predstavljena u Trebinju, Šobajić kaže se u njoj bavi slikom dvije Evrope: “Jedna je ta divna Evropa koja nudi sve najbolje - od umetnosti, kulture, filozofije do standarda i one Evrope koja pravi pogrome, kolonizuje narode i nemilosrdno ih ubija”.

Šobajić je rođen 1945. godine. Diplomirao je na Akademiji vizuelnih umjetnosti u Beogradu 1970., a od 1972. godine živi i radi u Parizu.


Priredio je više od 30 značajnijih samostalnih izložbi širom svijeta.

Organizaciju izložbe u Trebinju, pomogli su Grad Trebinje, udruženje “Susret”,Kulturni centar Trebinje, Akademija likovnih umjetnosti Trebinjekao i Turistička organizacija grada Trebinja.


Izvor: Grad Trebinje