U galeriji Kulturnog centra Trebinje sinoć je otvorena izložba radova likovnih umjetnika Srđana Apostolovića, Zdravka Joksimovića, Dobrivoja Krgovića i Dušana Petrovića pod nazivom „4/prostor 3“.
Kustos Ivona Fregl istakla je da je izložba u Trebinju treća zajednička na kojoj svoje radove predstavljaju četiri eminentna umjetnika, koji su se prvi put okupili u okviru radionice Likovne galerije Studentskog kulturnog centra u Beogradu krajem osamdesetih godina prošlog vijeka, u vrijeme kada su se okretali istraživanju novih vidova kreativnog izražavanja.


Iako izraziti individualci – Apostolović, Joksimović, Krgović i Petrović od tada razmjenjuju ideje, iskustva i razmišljanja o umjetnosti i sarađuju u okviru zajedničkih projekata, kao što i na ovoj izložbi, dodala je ona, njihovi radovi međusobno komuniciraju, integrišu se u jedinstvenu umjetničku instalaciju – provocirajući publiku da traga za tim, ovdje samo nagoviještenim, povezujućim narativom.
„I tada kao i danas, njihov umjetnički izraz povezuje isti odnos prema vrhunskoj estetizaciji forme i poštovanju prirode materijala, sklonost ka preformulaciji i rekontekstualizaciji, kao i naglašen intelektualni pristup stvaranju umjetničkog djela“, kazala je Fregl.

Ona je dodala da radovi četiri umjetnika nisu osmišljeni da „igraju na prvu loptu“, već na kartu intrigantnosti – koja inspiriše posmatrača da uđe u dijalog sa njima i, stalno dovodeći u pitanje sopstveni doživljaj, otkriva njihovu dubinu i slojevitost, oblikovnu kao i kontekstualnu.


„Pored samog posmatranja umjetničkih djela i formiranja stava – sviđa mi se/ ne sviđa mi se, ova izložba pred nas postavlja još jedan zadatak: a to je upravo ono što i umjetnici traže od svih nas kao publike – da ne uzimamo sve zdravo za gotovo, već da se potrudimo i naučimo da posmatramo svijet iz više različitih uglova“, istakla je Fregl.
Izložba „4/prostor 3“ u galeriji Kulturnog centra Trebinje biće otvorena do 30. novembra.


Izvor: Radio Trebinje