Pored obavezne trpeze, u svojim domovima imamo i obavezne tipove gostiju. Ovo su najtipičniji.


1. Komentator
Njegova uloga je da vodi polemiku, skreće teme, uvodi sagovornike, daje i oduzima riječ. Pravi moderator na slavi. On o svemu ima mišljenje, a dovoljno je da neko od učesnika debate krene sa temom, a da čuje ono njegovo: "Znaš kako, da ti ja objasnim…"
2. U žurbi
Znate one ljude koji dođu, pa vam od prvog trena daju do znanja da ste im samo usputna stanica: "Srećna slava, domaćine, mada imamo još tri da obiđemo, he-he, samo kažem, živjeli!"
Sjede kao na iglama. "Ma ne mogu više ni da zinem, jeo sam kod kuma, šta ćeš, kumovi, a i moramo uskoro da krenemo! Kafu? Ajde, ali brzinsku!"
3. Pozicionar
Pripremite se da budete prosvjetljeni. Nije bitno u koje doba godine vam pada slava. Za Pozicionara uvijek traju izbori! Ma koliko se vi trudili da ga premještate u neki zapećak, on će se ponašati kao da je na čelu stola. A i države.
Prepoznaćete ga po blago promuklom glasu od dranja parola, poput "Čekaj ja da ti kažem", "A da ja tebe pitam nešto" i one ozloglašene "Ja mislim!"
Iako od dotične stranke nikada nije primio ni dinara, on osjeća da je njegova sveta dužnost da je promoviše. Posebno ako je niko nije ni pomenuo. Bilo da pričate o Novoj godini, izdavanju vikendice ili zimskim gumama, Pozicionar će naći način da to okrene na politiku.
4. Opozicionar
Uvijek ide u paket-aranžmanu sa Pozicionarom. Začin svake kvalitetne slave. Apsolutno nije bitno koja i kakva vlast je u pitanju. Pozicionar će je uvijek hvaliti. Opozicionar će pokušavati da ga nadglasa. Šou je zagarantovan.
5. Mirotvorac
Ova osoba dolazi na slavu sa samo jednim ciljem. Da pojede sarmu, pita djecu kako je u školi i osigura kosmičku harmoniju. I na najmanji znak bilo kakvog konflikta, Mirotvorac će doživjeti blagi šlog i poluplačnim glasom zamoliti sve prisutne da se ne svađaju. Triput.
Preplašenim pogledom, sa suzama u očima gledaće čas Poziocionara čas Opozicionara, molećivo im pokazujući ka domaćinu i kršeći ruke.
6. Smoreni tinejdžer
Od svih njegovih drugova, samo su njega naterali da ide na slavu! A mogao je lijepo da sjedi kod kuće, igra igrice ili "bleji" sa društvom u parkiću. Bar su prestali da ga ispituju da li ima djevojku i prolaznu iz matematike. Nema nijedno.
7. Degustator
To su one osobe koje su koncentrisane na hranu i njeno komentarisanje. Sve probaju, pitaju kako je napravljeno, šta ima u poslastici, i daju svoj sud, obično iz kurtoazije pozitivan.
"Pa ovo je najbolja sarma koju sam probao. A ovo mi je treća slava! Ček da vidim jeste li zamastili ovu rusku…"
No, niko im ne zamjera. Slave su posebni gastronomski događaji u Srbiji, i jedina uvreda domaćinu je da ne jedete.
8. Prezenter
To su obično tetke i komšinice koje vole da predstavljaju goste slave jedne drugima.
"Ovo ti je Janina ćerka, znaš li je? Ona studira ovde, ljepotica". Potom se okreće drugoj strani stola.
"Vas čini mi se isto znam, vi ste ljekar? Bješe Dragan?"
Ili će vas pitati ko ste, ili će vas predstaviti gostima slave — nema druge.
9. Pripovjedač
Ovo su ljudi koji (misle da) imaju šta da kažu, pa slušate nevjerovatne priče "iz njihovog vremena".
Dok slavska svijeća dogori, možete da čujete kako su "išli pješke u školu kilometrima", kako se "u njihovo vrijeme djevojka muvala na ulici, a ne na Fejsbuku"…
10. Vječiti zezator
Od trenutka kada je ušao, do momenta kada odluči da ode, vječiti zezator mora da bude u centru pažnje! On je uvijek pozvan na sve slave i ima veoma zakrčen raspored!
Ovakav gost je prava mala enciklopedija priča, viceva, dogodovština i laskavih komentara. Jedina dostojna konkurencija Pozicionaru i Opozicionaru i istinski krivac što je Svetislav završio pod stolom.
Iako svi već znaju napamet njegove priče iz vojske, ne smeta im da ih ponovo slušaju. Niko ih ne priča kao on!
Izvor: Expresso