Ozvaničen je početak radova na izgradnji podsistema vodosnabdijevanja u naseljima na lijevoj obali Trebišnjice.


Vrijednost ugovora je 1.890.665 KM (bez PDV-a), izvođač radova „BUK promet“ d.o.o. Bijeljina, a rok za završetak radova je 12 mjeseci.

„U sklopu radova koji su definisani ovim ugovorom, biće rekonstruisano i izgrađeno oko 4,5 km cjevovoda za vodosnabdijevanje od brane Gorica do Kamenog mosta, ul. Miloša Crnjanskog do ul. dr Levija“, saopšteno je iz Gradske uprave.

Vodovodni podsistem lijevom obalom rijeke omogućiće i alternativno vodosnabdijevanje grada u slučajevima havarija ili rekonstruktivnih zahvata na glavnom distributivnom cjevovodu koji vodu sa izvorišta „Oko“ doprema u gradski vodovod.

U Gradskoj upravi napominju da je ovo četvrti ugovor koji se realizuje u okviru projekta „Vodovod i kanalizacije u Republici Srpskoj“.

„Projekat se na prostoru grada Trebinja provodi od 2011. godine s ciljem da se obezbijedi pouzdano snabdijevanje zdravom pitkom vodom za što veći broj stanovnika grada, a posebno onima kojima te usluge do sada nisu bile obezbijeđene. Ovo će rezultovati poboljšanjem higijenskih i zdravstvenih uslova života stanovništva te boljom zaštitom kvaliteta životne sredine kroz rehabilitaciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda“, kažu u Gradskoj upravi.

Podsjećaju da su do sada upotpunosti realizovani ugovori „Izgradnja rezervoara Krš, rekonstrukcija i izgradnja dva cjevovoda: r. Hrupjela-Vinogradi i r. Krš-Školski centar“ i „Rekonstrukcija i izgradnja cjevovoda za vodosnabdijevanje u naseljima Vinogradi, Hrupjela i Podvori, izgradnja rezervoara u Podgljivlju i Hrupjela-Klis“, dok je ugovor „Rehabilitacija postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda“ u fazi realizacije.

Polovina sredstva za realizaciju projekata obezbijeđena je kreditom Evropske investicione banke, 35% su grant sredstva, a 15% učešće Grada.

Izvor: Radio Trebinje