Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da politika koju prema Trebinju vodi gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković unakazuje komšijske i svake druge odnose.
"Građani Dubrovnika sigurno će osuditi takvog gradonačelnika i uvjeren sam da će mu okrenuti leđa na prvim izborima", rekao je Petrović odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše nedavna dešavanja kada je Franković smijenio direktora Umjetničke galerije u Dubrovniku Marina Ivanovića nakon posjete Trebinju, te otkazivanje učešća rukometnog kluba iz tog hrvatskog grada na trebinjskom turniru 1. septembra, kao i cijepanje bilborda sa nazivom Trebinja u Župi Dubrovačkoj. Trebinjski gradonačelnik istakao je da takva pitanja treba postavljati dubrovačkom gradonačelniku.
"Što se nas lično tiče, živimo svoj život. Imamo i kulturne događaje, sarađujemo sa mnogo gradova. Naravno, da smo imali dobru saradnju sa Umjetničkom galerijom u Dubrovniku, ali je čovjek /Franković/ osujetio mogućnost dobre saradnje, nije želio da se ona ostvari i to je njegova stvar", rekao je Petrović. Prema riječima Petrovića, takvog mišljenja nije mnogo ljudi u Dubrovniku kao ni mnogo čelnika u nekim tamošnjim institucijama koji smatraju da je prirodno da se 23 godina nakon rata mogu zajednički održavati kulturni i sportski događaji.
Govoreći o uništenom bilbordu Trebinja, koji je Turistička organizacija ovog grada postavila na dionici magistralnog puta ka aerodromu Ćilipi u Dubrovniku, Petrović je istakao da je očito da još postoje pojedinci i u Dubrovniku i u Župi Dubrovačkoj kojima ne odgovara Trebinje, te da ne želi da govori o takvim ljudima. Petrović je naglasio da će bilbord biti vraćen u prvobitno stanje.
"Naše nije da reagujemo, postoje službe koje prate rad, a obaveza ustanove koja nam ga je iznajmila jeSTE da bilbord vrati u normalno stanje", rekao je gradonačelnik Trebinja. Direktor Umjetničke galerije grada Dubrovnika Marin Ivanović posjetio je izložbu upriličenu povodom 70 godina od smrti slikara Atanasija Popovića, prvog akademski obrazovanog likovnog umjetnika iz Trebinja. Ivanović je kolegama iz Trebinja posudio neka Popovićeva djela i izjavio da mu je drago zbog ostvarene saradnje, te kako bi volio da ih bude više, i "ako ne može drugačije, da se barem kroz kulturu stvaraju veze i odnosi".