Pjevanje uz gusle, dio nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srbije, upisano je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Odluku o upisu guslanja donio je Uneskov Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasljedja, na svom 13. redovnom zasjedanju koje se održava na Mauricijusu."Gusle su simbol srpskog narodnog pamćenja u dugoj borbi za održanje u prošlosti, ali nisu samo to. Nema danas naroda u kojem je ovaj drevni element kulturnog nasleđa življe prisutan, poštovan i voljen. Zasluge za takav status pripadaju guslarskim udruženjima i brojnim odanim slušaocima širom našeg kulturnog prostora", rekao je savjetnik ministra Dragan Hamović.

Ministarstvo kulture i informisanja je 2016. godine preporučilo nadležnoj stručnoj komisiji nominovanje guslanja na Uneskovu listu.
Nominacijski dosije pripremio je Centar za nematerijalno kulturno nasljeđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu u saradnji s Muzikološkim institutom SANU i uz podršku Saveza guslara Srbije, guslarskih udruženja, pojedinaca, lokalnih samouprava, institucija, nevladinih organizacija i stručnih udruženja.

Pjevanje uz gusle je treći upis Srbije na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovečanstva.

Upisom se obezbjeđuje i bolja međunarodna vidljivost, a zajednice se podstiču da aktivno doprinose očuvanju i prenošenju izabranog elementa sopstvenog nasljeđa, navelo je Ministarstvo kulture.

Izvor: Nacionalan geografija