Prvim treninzima u Sportkoj dvorani „Miloš Mrdić“ u Bregovima jutros je počela druga sezona „Škole sporta“.
Upisano je 170 –oro djece, polovina su prošlogodišnji učesnici „Škole sporta“, a polovina je novoupisanih.
Velibor Brnjoš, sekretar Sportskog društva „Leotar“ , u okviru koga se i organizuje „Škola sporta“, kaže da će u ovoj sezoni raditi mnogo više nego prethodne godine.
„Ovo je projekat na duže staze. Ova škola je prilagođena za djecu od šest do deset godina, tom mlađem školskom uzrastu, i besplatna je. Nastavljamo ono što smo započeli , biće još ozbiljnije nego prošle godine, pogotovo sa djecom koja su ovdje već dvije godine, da vidimo njihove afinitete i koliko imamo materijala za dalje. Nama je najbitnije da su djeca što duže u sportu , što duže fizički aktivna jer to je njima neophodno za pravilan razvoj“, ističe Brnjoš.



Dodaje da ova škola podrazumijeva kvalitetan rad, školovane trenere, nadzor fizioterapeuta i dovoljan broj odgovarajućih termina.
„Imamo isti broj trenera, po dva za svaku grupu, kao i prošle godine. Djeca će biti podijeljena u mlađe i starije grupe. Mlađe su od šest do sedam , a starije od osam do deset godina. Ove godine su nam i termini za treninge dosta bolji“, kaže Brnjoš.

Petar Čolović, profesor fizičkog vaspitanja i član koordinacionog tima koji nadzire rad trenera, ističe da je „Škola sporta“ od velikog značaja za djecu zbog njihovog zdravlja i pravilnog razvoja.
„Djeca se vrlo malo ili nikako kreću, bave fizičkom aktivnošću. Smisao ovog projekta je da se djeca fizički aktiviraju, što više bave sportom, upravo zbog hipokinezije- nedovoljnog kretanja, koje može da dovede do deformiteta kičmenog stuba i esktremiteta. Što se djeca više kreću, nauče da rade, trče, pravilno vježbaju, onda će to biti svedeno na najmanju moguću mjeru. Kretanje i bavljenje fizičkom aktivnošću stvara i snaži imunitet organizma, pa su manje predispozicije da se dijete razbolijeva“, navodi Čolović.
On dodaje da bi najbolje bilo da se djeca u ranijim uzrastima bave bazičnim sportovima.
„Vidimo mi sada ko od djece ima kakve afinitete, recimo za fudbal, košarku, odbojku i ostale sportove. Preporuka su bazični sportovi, atletika i plivanje, na početku, a onda oko 10. ili 11. godine mogu da biraju sport koji više odgovara njihovim afinitetima“, pojašnjava Čolović.
Treninzi će biti u sali Osnovne škole „Sveti Vasilije Ostroški“ i u Sportskoj dvorani „Miloš Mrdić“ u Bregovima.


Izvor: Radio Trebinje