Trebinjski azil za pse dobio je licencu za izvoz pasa u zemlje Evropske unije, kojom će napušteni psi uskoro dobiti udomitelje širom starog kontinenta, saopštili su iz Odjeljena za stambeno komunalne poslove.

Odluku o licenci donijela je Kancelarija za veterinstvao BiH.




Za dobijanje ove licence bilo je potrebno ispuniti visoke kriterijume, koje se prvenstveno odnosi na dostavljanja kompletne dokumentacije vezane za azil i pse koji borave u njemu, dok su se predstavnici Kancelarije za veterinarstvo obilaskom azila uvjerili da su higijena, uhranjenost, zdravstvena njega pasa i sami uslovi u azilu na zadovoljavajućem nivou i da ispunjava kriterije kako bi mogao biti uvršten na listu skloništa iz kojih se životinje izvoze u Evropsku uniju.

Na ovaj način će broj pasa kako u azilu, tako i na samim ulicama Trebinja biti značajno smanjen. Psi koji budu izvezeni u Evropsku uniju dobiće adekvatan tretman i smještaj.

Azil za pse,koji djeluje pri "Komunalnom" preduzeću je rekonstruisan, registrovan je kod Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i napravljen je registar podataka sa podacima za svakog psa koji se zbirine u azil i registrovanim vlasničkim psima.

Načelnica odjeljenja za stambeno komunalne poslove ističe da je Trebinje grad koji vodi računa o humanosti i brizi prema životinjama, prevashodno nevlasničkim psima, koji uglavnom predstavljaju problem za svaku lokalnu zajednicu.

Broj pasa koji boravi u azilu na Obodini je promjenjiv, a prosjek je od 30 do 35 pasa.