U Trebinju počinje uređenje platoa i zgrade stare željezničke stanice. Zgrada koja je izgrađena još 1901. godine dobiće novu namjenu, a sporazumima sa stanarima riješeni su i problemi sa imovinskim odnosima koji su do sada sprečavali njenu rekonstrukciju.


Impoznatnoj građevini, staroj 117 godina, konačno će biti vraćen stari sjaj.
Već decenijama zgrada nije održavana kako treba, krov se urušava, a mnogo bolja situacija nije ni unutar zgrade.
Problem je što nekoliko porodica ima stanarska prava unutar zgrade, pa su neriješeni imovinski odnosi bili prepreka za intervencije. Sada je nađeno rješenje, a s obzirom da su Hidroelektrane na Trebišnjici korisnik željezničkih objekata u Trebinju, u ovom preduzeću su se prihvatili posla.
"HET se obavezao da izgradi zrgadu sa pet stanova za sadašnje stanare željezničke stanice čime ćemo prevazići probleme", rekao je Ilija Tamindžija, izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove HET-a.
Kada stanari budu preseljeni u novu zgradu, počeće i rekonstrukcija stare stanice.
Još nije definisana konačna namjena stanične zgrade, a procjenjuje se da je za sanaciju potrebno oko 600.000 KM.
I stara lokomotiva čuvenog "Ćire" premještena je na drugo mjesto.
Mnogo je porodica u Trebinju i okolini živjelo od željeznice, pa se brojni Trebinjci s nostalgijom sjećaju starog "Ćire".
Ideja iz gradske uprave, po čijem nalogu se i krenulo u ovaj poduhvat, jeste da se na platou kod stanice uredi i manji sportski teren.
Udruženje penzionera će iz stare stanice takođe biti preseljeni u buduću novu zgradu koja će biti izgrađena u neposrednoj blizini.
RTRS