Republički i gradski inspektori u Trebinju u narednom periodu sprovodiće zajedničke kontrole s ciljem povećanja bezbjednosti i zaštite potrošača, naročito djece, a akcenat će biti na kontroli vrtića, igraonica, zdravstvenih ustanova i restorana.

Dogovoreno je ovo na jučerašnjem sastanku vršioca dužnosti direktora Inspektorata RS Danijele Batar i gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića koji su razgovarali o aktuelnim pitanjima iz oblasti inspekcijskog nadzora i mogućnostima jače saradnje.



– Dogovorili smo se da u narednom periodu republički i gradski inspektori organizuju zajedničke kontrole sa akcentom na objektima u kojima borave djeca, ali i objektima u kojima se pružaju zdravstvene usluge, prometuje i uslužuje hrana – rekla je Batareva.

Iako nadležne inspekcije, kako republička, tako i gradska, svakodnevno vrše nadzor kako bi obezbijedile poštovanje zakona, na sastanku je prepoznata potreba da bude intenziviran nadzor u navedenim objektima.

– Rad republičkih inspektora biće organizovan po principu rotiranja, te subjekti koji posluju na području Trebinja mogu očekivati inspektore iz drugih područnih odjeljenja Inspektorata RS –dodala je Batareva.

Na sastanku koji je održan u Trebinju je istaknuto da će subjekti za koje se utvrdi da nelegalno obavljaju djelatnost, bez registracije, adekvatnog prostora, opreme i kadrova, biti najstrože sankcionisani zbog ugrožavanja bezbjednosti korisnika i javnog interesa, te će protiv njih biti preduzete sve zakonom raspoložive mjere, uključujući i krivične sankcije.

Jedno od značajnijih pitanja koje je razmatrano na sastanku bilo je i jačanje funkcionalne povezanosti republičke i gradske inspekcije, s obzirom na dualni sistem inspekcijskog nadzora u Srpskoj.

– Cilj ovog pristupa je izgradnja efikasnije mreže inspektora, uvođenje jedinstvenog sistema i metodologija postupanja, veći stepen koordinacije republičkih i gradskih inspektora radi lakšeg upravljanja i organizacije rada, uz smanjenje inspekcijskog opterećenja privrednih subjekata – istakla je Batareva.

Privredni ambijent

Danijela Batar i Mirko Ćurić su razmatrali na koji način inspekcijski organi svojim djelovanjem mogu doprinijeti unapređenju privrednog ambijenta i zaštiti poslodavaca koji posluju legalno.

Navedeno je da je neophodno suzbiti zloupotrebe od strane nesavjesnih pojedinaca koji predstavljaju nelojalnu konkurenciju.

Izvor: Glas Srpske