Policijski službenici Policijske uprava Trebinje su danas, 06. decembra 2018. godine u istočoj Hercegovini obilježili Međunarodni mjesec borbe protiv bolesti zavisnosti podjelom letaka pod nazivom „Igra u kojoj uvijek gubiš“.



Međunarodni mjesec borbe protiv bolesti zavisnosti traje od 15. novembra do 15. decembra 2018. godine i obilježava se svake godine. Policijski službenici nastoje da preventivnim aktivnostima kroz cijelu godinu, ne samo kroz jedan mjesec ukažu na bolesti zavisnosti, prije svega nastoje da kroz predavanja utiču na srednjoškolce i na njihovu količinu znanja o štetnosti svih bolesti zavisnoti s akcentom na zloupotrebu opojnih sredstava i alkohola, kako pojedinačno tako i u kombinaciji. Bolesti zavisnosti su uzrok činjenja i mnogih krivičnih djela, što je još jedan razlog da se u ovoj oblasti više djeluje preventivno nego represivno.




Za 11 mjeseci 2018. godine, Policijska uprava Trebinje je evidentirala ukupno 109 slučajeva zloupotrebe opojnih droga: 17 krivičnih djela i 92 prekršaja. Ukupna oduzeta količna je: oko 90 kg opojne droge marihuane, 263 gr. kokaina, 199 gr. amfetamina i manje količine opojnih droga heroina i ekstazija.