Registracija automobila u Republici Srpskoj će poskupiti jer se, pored brojnih dosadašnjih naknada i izdvajanja, uvodi još jedna – naknada za zagađivanje životne sredine.


Prošle sedmice u Narodnoj skupštini RS usvojene su izmjene i dopune Zakona o zaštiti vazduha, a jedan od usvojenih amandmana, koji je uputila Vlada RS, je uvođenje naknade za zagađivače vazduha.
"Predloženo je stvaranje zakonskog osnova za uvođenje naknade za zagađivanje vazduha koji potiče od motornih vozila, smatrajući da će se obezbjeđivanjem dodatnih sredstava koja se koriste za finansiranje zaštite životne sredine osigurati unapređenje mjera zaštite životne sredine, te veći stepen zaštite i poboljšanja kvaliteta vazduha", navedeno je u obrazloženju Vlade RS.
Još nije poznato koliko će koštati ova naknada, ali je naglašeno da će je plaćati pravna i fizička lica koji su nosioci potvde o registraciji, dok će Vlada RS posebnim aktom utvrditi iznose za pojedine vrste automobila. Prikupljeni novac ići će u budžet Fonda za zaštitu životne sredine RS.
"Naknada se plaća jednom godišnje prilikom registracije vozila i uplaćuje se na račun javnih prihoda budžeta RS i raspoređuje na račun Fonda. Registracija se ne može obaviti dok se ne uplati ova naknada", objasnili su u Vladi RS.
Vlasnici automobila su do sada prilikom registracije plaćali ukupno desetak različitih stavki.
Tako u iznos od oko 400 maraka za registraciju ulazi, između ostalog, oko 220 KM za osiguranje, 25 KM poreza, 20 KM takse za vodoprivredu, 5 KM zeleni karton, 40 KM tehnički pregled, 2 KM republička taksa, 9 KM za AMS i drugo.
(mondo.ba)