U Trebinju je danas održana prezentacija Ju-Es-Eidovog projekta „Dijaspora invest“, u okviru koje su predstavljene mogućnosti i procedure za aplikaciju za grant program čiji je cilj jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH .


Prema riječima Nedima Jahića, savjetnika za komunikaciju pri Ju-Es-Eidovom projektu „Dijaspora invest“, otvoren je treći poziv u okviru programa za dodjelu bespovratnih sredstava za povećanje investicija iz dijaspore i stvaranje novih radnih mjesta kroz neposredna ulaganja, prenos znanja i uvođenje novih tehnologija u BiH.
„Za ovaj projekat mogu da apliciraju startup, mala i srednja preduzeća osnovana u BiH, kompanije koje su osnovane u posljednje tri godine i koje su u vlasništvu člana bh. dijaspore. Fond za bespovratna sredstva otvoren je i za preduzeća koja imaju najmanje 25 odsto vlasničkog udjela ili dugoročno poslovno partnerstvo sa članom dijaspore, kao i vlastiti doprinos aplikanata za finansiranje bude najmanje u odnosu 1:1, uz uslov od najmanje 50 odsto gotovinskog doprinosa“, pojasnio je Jahić.
Javni poziv je otvoren do 1. oktobra, a maksimalna sredstva na koja kompanije mogu računati su do 50.000 maraka.
„U prva dva grant poziva imali smo 23 prijavljene kompanije, uglavnom iz IT i metalskog sektora. Kriterijumi za dodjelu bespovratnih sredstava su broj novozaposlenih, veličina investicije i regionalna zastupljenost, kojom pokušavamo da pomognemo sve koji su tu da donesu neku pozitivnu priču u svoju zajednici“, kaže Jahić.
Projekat će trajati do aprila 2022. godine, a nakon Trebinja i Sarajeva prezentacije će biti održane i u Bihaću, Širokom Brijegu, Brčkom i Banjaluci.
Radio Trebinje