Prirodna i zdrava hrana u Bosni i Hercegovini bi do kraja godine trebala da dobije svoj službeni pečat.


Logo bez GMO garantovaće sigurno i prirodno porijeklo proizvoda. Iz Agencije za bezbjednost hrane BiH kažu, riječ je o neobaveznoj ali važnoj incijativi.
“Prije svega, potrošačima, da oni mogu prepoznati i da budu sigurni da u svim fazama proizvodnje , ti proizvodi nisu imali dodira, niti životinje od koje su ti proizvodi, nisu hranjeni i imali dodira sa genetski modifikovanim organizmima”, rekao je Dragan Brenjo iz Agencija za bezbjednost hrane BiH.
U BiH se svake godine uvozi modifikovana soja koja služi za stočnu ishranu. Na taj način, građani i koji izbjegavaju genetski modifikovanu hranu, ipak je unose u sebe životinjskim proizvodima.
“Naravno da se priča o ne -GMO proizvodima ne može odvojiti od soje, nekako se uvijek završi na soji i to je već istaknuto. Ono što sad mogu reći sa aspekta Ministarstva poljoprivrede i proizvodnje je da mi ipak imamo neke ohrabrujuće trednove, u zadnjih nekoliko godina mi se čini da proizvodnja soje u RS i BiH raste i to se najbolje vidi po smanjenom uvozu”, rekao je Boris Pašalić, pomoćnik ministra poljoprivrede RS.
Građani su saglasni – kad je riječ o prirodnoj hrani, vjerujemo samo domaćim trgovcima.
Dok se logo ne usvoji, ukus će očigledno ostati jedino mjerilo kvaliteta.
ATV