U Narodnoj biblioteci Trebinje večeras je promovisan treći broj časopisa za filozofiju, filologiju, književnost i umjetnost „Srpski pregled“.

Urednik časopisa prof. dr Duško Pevulja kazao je da je posljednji broj u znaku šezdesete godišnjice od smrti Slobodana Jovanovića, jednog od najznačajnijih srpskih intelektualaca 20. vijeka, čijem je radu posvećen poseban blok priloga.

„On je jedno od najkrupnijih imena srpske kulture uopšte, jedan od posljednjih polihistora naše kulture. Na žalost, vidimo da toj godišnjici u čitavoj srpskoj javnosti nije posvećena gotovo nikakva pažnja. Sa posebnim zadovoljtvom želim da istaknem da je uvodni tekst u tom bloku napisao Vojislav Koštunica, koji je najviše i zaslužan za političku i pravnu rehabilitaciju Slobodana Jovanovića i njegov povratak srpskoj kulturi“, kazao je Pevulja.


On je dodao da je „Srpski pregled“ mlad časopis, utemeljen prije dvije godine, a redakcija koju pored njega čine još dva univerzitetska profesora – Ranko Popović i Zoran Arsović, pjesnik Zoran Kostić i Goran Gojković, zadužen za priloge iz teologije – nastoji da čitaocima ponudi raznolik i raznovrstan sadržaj, ali da pri tom ne iznevjeri ustanovljeni koncept.

„Ono na čemu insistiramo jeste srpski filološki program i ključne odrednice srpskog nacionalnog identiteta. U sva tri broja imali smo priloge na te teme. U ovom trećem broju jedan od najznačanijih srpskih filologa i najzaslužnijih intelektualaca za obnovu vukovske filologije prof. Petar Milosavljević donosi pregled šta se na tom planu u posljednjih 25 godina uradilo“, istakao je Pevulja dodajući da je drugi broj časopisa bio posvećen 170. godišnjici od objavljivanja „Gorskog vijenaca“, na šta su se odlučili „pozitivno isprovocirani“ činjenicom da se ovom jubileju i važnoj prekretnici za srpsku kulturu u javnosti nije posvetila dovoljna pažnja.


On je dodao da je časopis pod imenom „Srpski pregled“ izlazio još 1895. godine, kao preteča časopisa koji će obilježiti epohu moderne u srpskoj književnosti – mostarske „Zore“ i „Srpskog književnog glasnika“, a njegov utemeljivač bio je jedan od najveći srpskih književnih istoričara i proučavalaca književnosti Ljubomir Nedić.

„Taj nam se naslov učinio zgodan iz dva razloga – prvo, da naglasimo nacionalni karakter časopisa, a drugo, što nam ta odrednica – pregled omogućava da budemo što obuhvatniji i obradimo što više tema iz različitih oblasti“, istakao je Pevulja.

On je kazao da „Srpski pregled“ kao dodatak časopisu izdaje i dvije specijalne edicije: Filozofija i Filologija.

„Do sada su izašle četiri knjige, kojima pokušavamo da dopunimo sadržaj časopisa i preko nekih značajnih autora tretiramo određene dragocjene teme iz ovih oblasti“, zaključio je on.


Izvor: Radio Trebinje