U okviru „Dučićevog dana“ večeras je u Muzeju Hercegovine promovisan zbornik radova „Pesnički zavičaj Desanke Maksimović“, predstavljenih na prošlogodišnjem naučnom skupu u Trebinju, koji „Dučićeve večeri poezije“, na proljetnoj manifestaciji posvećenoj Dučiću, već 12 godinu organizuju u saradnji sa Institutom za književnost i umetnost iz Beograda.




Jedanaesti zbornik koji je realizovan u saradnji sa Trebinjem – posvećen prvoj dami naše poezije, a povodom 120 godišnjice njenog rođenja – dvadesetpeta je knjiga u ediciji poetičkih istraživanja srpskih pjesnika 20. vijeka, a donosi dvadesetak priloga naučnih radnika iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i Italije.




Iako tek jedan u nizu objavljenih o Desanki Maksimović, zbornik radova u izdanju Instituta za književnost i umetnost iz Beograda, „Dučićevih večeri poezije“ Trebinje i „Zadužbine Desanke Maksimović“, kako je rečeno na skupu, donosi nove uvide i pomijera vidike u osvjetljavanju poezije najpopularnije i najčitanije pjesnikinje srpskog jezika, zbog čega će bez sumnje biti korisna literatura za buduće istraživače književnosti i poklonike pisane riječi.

U okviru manifestacije „Dučićev dan“ sutra, na Blagovijesti i dan upokojenja Jovana Dučića, u Hercegovačkoj Gračanici od 8 časova biće služena sveta liturgija i pomen pjesniku, a u 11:30 planiran je nastavak naučnog skupa o Vojislavu Iliću, čije je poezija tema narednog zbornika iz edicije poetičkih istraživanja srpskog pjesništva 20. vijeka.


Pokrovitelj manifestacije je Grad Trebinje.


Izvor: Radio Trebinje