Na 17 redovnih biračkih mjesta stanovnici Rudog danas su se izjašnjavali o opozivu načelnika Rate Rajaka.


Kako piše portal "Klix.ba", prema prvim preliminarnim rezultatima građani Rudog izjasnili su se da na poziciji načelnika i dalje žele Rajaka.




Dokaz o ubjedljivoj pobjedi Rajaka na referendumu je 55 procenata glasača koji su se izjasnili protiv opoziva, dok je 45 odsto njih bilo za opoziv.


O opozivu načelnika opštine Rudo Rate Rajaka izjasnilo se 2.998 stanovnika ove lokalne zajednice ili 40,19 odsto od ukupno 7.377 sa pravom glasa.


"Zahvaljujem se svojim sugrađanima koji su mi ukazali povjerenje i pokazali da niti jedan pritisak nije uticao na njih, da su se tome oduprli, ni novac ni stranačka mašinerija koja je ovih dana pokrenuta. Ponosan sam na svoje Ruđane", izjavio je Rajak za "Klix.ba".

U opštinskoj komisiji zaduženoj za provođenje opoziva kazali su da su sva glasačka mjesta otvorena i zatvorena na vrijeme te da su angažovana dva mobilna tima. Ističu kako se proces glasanja odvijao bez većih problema. Najavljeno je takođe da će pet dana nakon referenduma pristizati glasovi građana putem pošte.


Podsjetimo, većina odbornika u SO Rudo krajem prošlog mjeseca donijela je odluku o opozivu Rajaka, kako su obrazložili, zbog njegovog odbijanja da podnese izvještaj o radu i lošeg odnosa sa Vladom Republike Srpske.


Ukoliko se potvrde ovi rezultati opoziva, načelnik opštine Rudo ima statutarnu mogućnost da zatraži raspuštanje lokalnog parlamenta. Međutim, taj njegov korak mora biti odobren u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.


Izvor: Nezavisne novine