Rukovodstvo grupacije "Milbauer" dalo je čvrste garancije predstavnicima Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) da će se proces isporuke pasoša normalizovati od druge polovine juna.


Ovo je jučer "Nezavisnim" potvrdio Branimir Gojković, portparol IDDEEA, a nakon sastanka koji su u srijedu održala rukovodstva agencije i njemačke kompanije. Gojković navodi da je na sastanku uspješno dogovorena dinamika izrade pasoša u narednom periodu. "'Milbauer' će povećati isporuku pasoških knjižica kako bi se osiguralo da se riješe zahtjevi za izdavanje putnih isprava koji su na čekanju dužem od zakonskog roka.
Predstavnici IDDEEA dobili su od rukovodstva 'Milbauera' čvrste garancije i uvjeravanja da će se proces isporuke pasoških knjižica stabilizovati od druge polovine juna", potvrdio je Gojović. On je podsjetio da je, inače, zahtjev za izdavanje putne isprave nadležni organ dužan da riješi u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva, u skladu sa Zakonom o putnim ispravama BiH.
Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, kaže da je ključni problem bio u tome što "Milbauer" nije osigurao repromaterijal, prevashodno papir za štampanje pasoških knjižica.
"Isporuka papira obično traje od 12 do 16 sedmica, a 'Milbauer' ni po potpisivanju novog ugovora nije odmah krenuo u proceduru nabavke papira, već dvadesetak dana kasnije", kaže Osmanović.
Pojašnjava da "Milbauer" još koristi stare zalihe pasoških knjižica, koje su ostale od starog ugovora.
"To je bio trogodišnji ugovor, koji je istekao 21. marta, a na osnovu kojeg su bili dužni isporučiti 1,4 miliona pasoša. Od tog broja u zalihama je ostalo oko 100.000 i njih sada troše", ističe Osmanović.

Podsjećamo, unazad mjesecima bilo je prilično turbulentno kad je riječ o procesu davanja posla, štampanja i distribucije pasoša, najprije zbog samog ugovora s "Milbauerom", a potom i neizvjesnosti u vezi s potpisivanjem novog ugovora nakon 21. marta, kada je isticao stari.
Budući da su tenderi padali jedan za drugim, na kraju je odlučeno da IDDEEA s ovom firmom potpiše novi ugovor na 12 mjeseci, a na osnovu posebnih članova Zakona o javnim nabavkama koji to dopuštaju. No, nakon toga se desio novi problem, kašnjenje u izdavanju pasoša, zbog čega je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić najavio "penale", finansijske konsekvence prema isporučiocu "teške" čak oko 600.000 KM.
Nije poznato da li je do njih došlo, a još je manje poznato da li će zbog svih propusta i kontroverzi u proteklim godinama bilo ko odgovarati.
Nezavisne novine