Nakon dobojskog, saradnju sa SNSD-om, u srijedu će zvanično prihvatiti i sarajevsko romanijski SDS, saznaje ATV.

U toku sedmice bi isto trebalo da urade bijeljinski, zvornički, teslićki i još nekoliko odbora. Vukoti Govedarici će tako, leđa okrenuti skoro sva jača uporišta stranke, iako je, nakon maratonske sjednice glavnog odbora stranke, bio ubijeđen da SDS ostaje jedinstven.

Čelnici partije uprkos informacijama o sve većoj neposlušnosti opštinskih odbora i danas su suzdržani od komentara. Mirko Šarović ne otkriva mnogo, ali kaže da se o saradnji sa drugim strankama u SDS-u itekako priča.


"SDS vodi jedan ozbiljan unutrašnji dijalog oko određenih pitanja koja se tiču postizborne saradnje i puteva kojima će krenuti SDS, posebno imajući u vidu rezultat koji je ostvarila na prethodnim opštim izborima," rekao je Šarović, potpredsjednik SDS.

Sonja Karadžić Jovičević, potpredsjednik SDS-a, koja je svoj stav i ranije jasno rekla, u intervjuu za "Novosti" poručuje da u očuvanju Srpske, treba prevazići razlike.

"Bojim se neke velike nevolje po srpski narod i tada ćemo morati prevazići sve razlike, da bismo zajedno očuvali Republiku Srpsku. Volja, hrabrost, pamet i kultura dijaloga ne smiju nikada biti minus. Ne možemo sada reći da smo došli u fazu kada ne možemo pričati međusobno ili da preko koljena prelamamo da ne treba nikada razgovarati ni sa drugima. Ako ćemo raditi u interesu Srpske i svih građana, moramo uvažiti sva mišljenja u SDS-u," rekla je Sonja Karadžić Jovičević.

Raskol u najvećoj opozicionoj partiji više je nego evidentan, pa se nameće pitanje šta će ubuduće biti sa opozicijom u Srpskoj. Skoro mjesec dana nakon izbora, sve manje se oglašavaju i u PDP-u i NDP-u. Premijerka Srpske i novoizabrana predsjednica, Željka Cvijanović smatra da se opoziciji o glavu odbila prljava igra u Sarajevu, gdje su, zarad svojih interesa, kako kaže, bili spremni da žrtvuju Republiku Srpsku.

"Jasno je da su mnogi shvatili da je pogrešno svoditi opozicioni nastup na izlive mržnje, a bez konkretnog političkog djelovanja. Biti kreativna opozicija je jedno, ali prelaziti granice dobrog ukusa ili koristiti institucije BiH za obračun sa institucijama Republike Srpske, to je već nešto drugo," rekla je Cvijanovićeva.

I prije, a i poslije izbora u opoziciji je postojala struja naklonjena vlasti, tvrde analitičari. Fragmentacija SDS je, kažu, očigledna, i jedini izlaz im je zauzimanje jasnog stava oko ključnih političkih pitanja. U suprotnom, na čelo opozicije mogla bi da ispliva druga stranka.

"Zbog narušenog jedinstva u SDS-u, sve više se PDP ističe kao partija koja bi trebala da preuzima vođstvo i oni to sami, da kažem, i žele i tako se i ponašaju. SDS je i dalje najjača opoziciona stranka, druga po snazi u Republici Srpskoj, da li će to i ostati vidjećemo kada u parlamentu konačno svi oni dignu ruku za Vladu," rekao je Danijel Simić, urednik portala "Frontal.rs".

Lider SDS-a Vukota Govedarica, prije izbora je najavio ostavku na čelu stranke, u slučaju da izborni rezultat bude loš. Ostavke, barem za sada nema, ali bi uskoro trebalo da bude održana još jedna sjednica glavnog odbora SDS-a, a za decembar su najavljeni unutarstranački izbori. Tada će se, vjerovatmo, o sudbini Srpske demokratske stranke znati više. Iako upućeni tvrde da je i sad sve više nego jasno.


Izvor: ATV