Trebinjski platani koji su simbol ovog grada u dobrom su stanju, a nakon sanacije 16 najpoznatijih u centru grada njihov životni vijek je produžen.


Po uzoru na sanaciju najpoznatijih platana na jugu Hercegovine prije tri godine, u Trebinju su ovih dana počeli pregledi i završeno je orezivanje i drugih stabala tog drveta u centru grada.
Isti posao biće urađen i na stablima kestena na ulazu u gradski park i u samom centru.
U gradskom Odjeljenju za stambeno – komunalne poslove navode da se rade tretmani koji su prije tri godine primjenjeni 16 najpoznatijih stabala u bašti hotela „Platani”, a u cilju produženja njihovog životnog vijeka, kao i korekcija krošnji kako bi se učinili bezbjedni za prolaznike.
– Sanacije podrazumjeva utvrđivanje zdravstvenog stanja i stabilnosti stabala u centru grada i na ulazu u gradski park. Biće urađen i elaborat sa svim podacima o zdravstvenom stanju i statici drveta, kao i obrazloženje potrebnih mjera sanacija, te prijedlozi mjera i zaštite u cilju dugoročnog održavanja ovih zasada – navodi Jelena Ćuk iz trebinjskog odjeljenja za stambeno – komunalne poslove.
Goran Huljenić iz firme „Drezga” iz Zagreba prije tri godine bio je dio tima koji je revitalizovao poznati drvored platana u centru Trebinja.
On kaže da je zadovoljan kakvo je sad zdravstveno stanje trebinjskih gorostasa, te da narednih sedam godina ne treba raditi nikakve dodatne sanacije.
– Drago mi je vidjeti da lijepo napreduju. Slično ćemo uraditi i sa drugim stablima u centru grada. Koristimo tri instrumenta za dijagnostiku, mjerićemo da li je struktura zdrava, ultrazvučnim tomografom dobijamo presjek stabla i možemo vidjeti da li ima truleži. Prvi utisak je da su sva stable zdrava i da ih ne treba uklanjati, samo je pitanje koliko ćemo krošnje skinuti da ne bi nepotrebno ulazili u velike zahvate orezivanja – objašnjava on.

Savo Vuković, rukovodilac na poslovima zelenila i čistoće u trebinjskom „Komunalnom” navodi da će grane koje ne zadovolje dijagnostičke testove biti ukonjene.
– Smanjiće se krošnja stabala pa će drveće biti bezbjednos za građane. Neke grane će se španerima zatezati da ne bi došlo do njihovog pucanja – pojašnjava Vuković.
Za ovaj posao iz gradskog budžeta izdvojeno je 33,5 hiljada KM.
Trebinjski platani prije nekoliko godina bili su u opasnosti zbog gljivičnog oboljenja koje je bilo u korijenju nekoliko stabala u najpoznatijem drvoredu.
Granje je padalo pri svakom jačem vjetru, a u bašti hotela „Platani” bilo je i povreda gostiju od grana ovog drveća. Studiju o zdravstvenom stanju platana uradili su stručnjaci sa Šumarskog fakulteta u Beogradi, a na njihovoj sanaciji prije tri godine radili su i stručnjaci iz Njemačke.

Grana oštetila spomenik


U Trebinju ima oko 80 stabala platana, a najpoznatijih 16 zasađeno je u vreme austrougarske i od tada krase centar grada. Prije nekoliko godina na ulazu u gradski park palo je stablo kestena koje je oborilo i spomenik pjesniku Jovanu Dučiću.
Srpskainfo.com