U Trebinju je počeo simpozijum kardiologa koji je okupio oko 100 eminentnih stručnjaka.



Predsjednik Udruženja kardiologa Republike Srpske Dragan Unčanin rekao je da je ovo peti simpozijum koji organizuju od 2014. i da ljekari iz Herecgovine i Trebinja učestvuju uvijek u velikom broju.
"Uspjeli smo postići da oni delegiraju teme za koje su posebno zainteresovani", rekao je Unčanin.
Član Upravnog odbora Udruženja kardiologa Aleksandar Lazarević istakao je da Trebinju nedostaju kapaciteti za liječenje najtežih pacijenata sa akutnim infarktom miokarda, te dodao da menadžment Bolnice preduzima neophodne korake da se opremi sala za kateterizaciju.

Direktor trebinjske bolnice Borislav Grubač rekao je da će sa nekim od ljekara već danas dogovarati značajne projekte i usluge, prije svega iz oblasti invazivne kardiologije, što će doprinijeti kvalitetu zdravstvene zaštite pacijenata sa područja čitave Hercegovine.
"Statistički izvještaji pokazuju da je posljednjih godina povećan broj pacijenata sa kardio-oboljenjima. U proteklom periodu organizovali smo simpozijum kardiologa koji je okupio 300 najeminentnijih stručnjaka. Svakog mjeseca dovodimo spoljne saradnike sa Vojno-medicinske akademije i na taj način anulirali smo liste čekanja na svim odjeljenjima", rekao je Grubač.
On je istakao značaj prevencije i dodao da od kardio-vaskularnih bolesti umire 50 odsto pacijenata, zbog čega su, uz karcinom, vodeći uzročnik smrtnosti.
Srna