Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su rano jutros u Sarajevu pukovnika OS BiH Ramiza Mićivodu (49).


Akcija hapšenja izvedena je po nalogu tužioca Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, a Mićivoda je osumnjičen da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja.
Naime, on se tereti da je, u svojstu aktivnog pripadnika OS BiH u činu pukovnika, zloupotrijebio službeni položaj i ovlaštenja, te od osoba koje se bave poljoprivredom, nezakonito tražio i dobio novac, kako bi omogućio navedenim osobama, da za svoje aktivnosti, koriste zemljište koje je u nadležnosti Oružanih snaga BiH.


"Istragom je utvrđeno da je osumnjičeni, u dva navrata, dolazeći sa svojim vozilom, izvan službenih objekata i prostorija, od navedenih osoba tražio i primio novac, kako bi iskoristio svoj položaj i pogodovao im u korištenju navedenog vojnog zemljišta", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima u ovom predmetu.


"U predmetu je ostvarena suradnja sa bataljunom Vojne policije OS BiH, a o provedenoj aktivnosti informirano je Ministarstvo obrane BiH", zaključuje se u saopštenju Tužilaštva BiH.


Izvor: Nezavisne novine